Un grup de juriști contestă dreptul actualului președinte al Academiei de Științe al Moldovei, Gheorghe Duca de a candida din nou la șefia acestei instituții. După cum relatează CURENTUL, un memoriu în acest sens a fost adresat Șefului Statului, Nicolae Timofti, Președintelui Parlamentului, Igor Corman și Prim-ministrului, Iurie Leancă.
Scrisoarea este semnată de către juristul Mihai Petrache, foștii judecători la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu și Gheroghe Susarenco, ex-judecătorul CEDO, Stanislav Pavlovschi, dar și de analistul politic Oazu Nantoi.
Ei susțin că actualul președinte al AȘM nu are dreptul să pretindă la al treilea mandat deoarece limitarea deținerii acestei funcții cel mult două mandate este o normă imperativă și constantă. Juriștii cer Parlamentului să dea o interpretare oficială normelor legale în scopul excluderii interpretărilor și speculațiilor subiective, dar și creării condițiilor egale pentru candidații înscriși în scrutinul academic. Ei au criticat și lipsa de rezultate a Academiei din ultimii 10 ani.
De menționat că Legea cu privirea la AȘM din 2000 prevede un termen de 4 ani pentru funcția de președinte al acestei instituții, iar Codul cu privire la știință și inovare din 2004 de 6 ani.
Gheorghe Duca a fost ales la șefia AȘM pentru un mandat de 4 ani, la 5 februarie 2004, iar în 2008 a fost reales pentru un mandat de 6 ani. Conform Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova, preşedintele principalului for științific al țării nu poate exercita mai mult de două termene consecutive. Însă, potrivit unui aviz al Comisiei juridice a Parlamentului, Duca are dreptul să participe la un nou scrutin, în condițiile noii legislații.
La concurs s-au înscris patru candidaţi: directorul Institutului de Fizică Aplicată, Leonid Culiuc, cercetătorul principal al AŞM, Valeriu Pasat, actualul preşedinte al AŞM, Gheorghe Duca și preşedintele Comisiei Naţionale pentru Acreditare şi Atestare, Valeriu Canţer. Preşedintele AŞM va fi ales pe 17 aprilie, în cadrul Asambleei AŞM, din care fac parte membrii titulari şi membrii corespondenţi şi 78 de doctori habilitaţi.
Adrian Pancu