Liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă spune că nu exclude necesitatea identificării unui singur candidat la alegerile prezidențiale din toamna 2016, din partea partidelor de dreapta, transmite CURENTUL.
„Nu excludem necesitatea identificării unui candidat din partea partidelor de dreapta, doar că, a propos, tot ne formulăm această întrebare: dar care sunt aceste partide de dreapta? Fiindcă doar a spune: „Eu sunt un partid de dreapta” nu e suficient. A fi un partid de dreapta înseamnă, în primul rând, a-ţi formula poziţii pe problemele rolului statului în societate, pe problemele economice, nivelul de taxare, nivelul de redistribuţie a bunurilor statului la categoriile vulnerabile. Sigur că la noi partidul de dreapta e doar cel care vrea spre Vest şi cel de stânga – care vrea spre Est, ceea ce e o formulă depăşită şi una absolut incorectă”, a spus Iurie Leancă într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.
Politicianul a spus că, cei care se autodefinesc partide de dreapta să spună de ce sunt de dreapta și atunci va fi mult mai simplu să vedem care sunt aceşti potenţiali actori politici care ar trebui să se aşeze la masă şi să identifice acest candidat.
“Pe de altă parte, fiecare partid are logica sa de existenţă şi această logică este că partidul trebuie să se afirme. Campania pentru alegeri e o şansă de a mobiliza partidul, e o şansă de a demonstra că într-adevăr are idei, are echipă, că are susţinere între oameni. Deci, e un proces care are dreptul la existenţă, această şansă de a identifica un candidat, dar nu trebuie să ne domine”, precizează politicianul.
Liderul PPEM a mai spus că, concomitent, ar trebui să aibă loc discuții pentru a vedea când ar fi cel mai oportun – în primul tur, poate în al doilea tur să se mobilizeze cei care sunt de aşa-zisa dreapta sau centru-dreapta să susţină candidatul care va ajunge în runda a doua.
“Dar, încă o dată, după mine, trebuie să arătăm fiecare ce potenţial avem, ce idei avem, ce soluţii avem. Eu sunt foarte mândru că echipa, pe care o reprezint, a venit cu ultima iniţiativă pe care am definit-o drept deoffshorizare a banului public pe tot ce înseamnă achiziţii, concesionare, patente public-private sau procese de privatizare. A fost lucrul cu analiză minuţioasă, cu discuţii cu experţi diferiţi, inclusiv cu cei din Uniunea Europeană, am analizat experienţa altor ţări. Noi avem viziune pe reforma justiţiei, avem viziune ce trebuie să facem pentru a reoxigena economia noastră, cum să facem aşa încât banul public să fie cheltuit cu maximă eficienţă, când serviciile prestate să fie calitative ş.a.m.d.”, a mai spus el.
Cristina Pendea