Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, includerea pe ordinea de zi a Guvernului şi Parlamentului şi adoptarea proiectelor de Legi cu privire la cota minima de 40% de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în listele de candidaţi, transmite CURENTUL.
„Termenul în care pot fi anunţate alegerile parlamentare este luna noiembrie, luna mai este termenul limită în care Parlamentul trebuie să adopte aceste legi. Ne dorim ca acest mecanism de reprezentare să fie adoptat. Decizia le aparţine, noi nu putem să le indicăm, doar solicitam”, a declarat Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50×50”.
Potrivit președintelui Asociației Casa Mărioarei și președintă de onoare a Forului Organizațiilor de Femei din Moldova, Elena Burcă, societatea Republicii Moldova este constituită din mai mult de 52% femei. “Este păcat că ele nu participă la procesul de luare a deciziilor. Acolo unde sînt femei la conducere, dar şi în cadrul societăţii civile, se realizează multe lucruri importante”, a menţionat aceasta.
De asemenea, participanţii la conferinţa de presă au subliniat faptul că femeile sînt mai responsabile în procesul de luare a deciziilor. „Femeile care ajung în funcţie sînt mai responsabile. Ele nu au luat o decizie care să aibă consecinţe grave pentru Republica Moldova”, a conchis Sergiu Ostaf, directorul Centrului CREDO de resurse pentru drepturile omului.
Curentul.md precizează că, pînă la finalul mandatului actualului Parlament, deputaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova doresc să modifice legislaţia astfel încît pe liste electorale ale partidelor să fie incluse cel puţin 30% de femei.
Adrian Platon