[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ultima lună de toamnă (text politic)
3 August

Nu mă voi referi la nuvela lui Ion Druţă, ci la luna noiembrie 2014, ultima lună şi de toamnă, dar şi de campanie electorală, dacă luăm în calcul că Parlamentul a stabilit data alegerilor parlamentare ordinare pentru 30 noiembrie. De fapt, această ultimă lună de toamnă şi de campanie va mai avea o semnificaţie – va fi ultima lună de politică pentru mai mulţi politicieni de la noi. 

Aidoma bătrînului tată din nuvela lui Ion Druţă, mulţi dintre politicienii noştri vor porni la drum, dar nu pentru a-şi revedea pentru ultima dată copiii, ci amintindu-şi că în satele Moldovei continuă să trăiască acei de votul cărora au nevoie. Dar, spre deosebire de personajul lui Ion Druţă, politicienii noştri nu vor merge în sate resemnaţi şi conştienţi de faptul că este pentru ultima dată cînd fac acest drum – mulţi dintre ei vor continua să spere că încă mai au şanse de reuşită, că aceasta nu este pentru ei toamna vieţii lor (politice), ultima lună de campanie electorală din cariera lor politică. Ceea ce nu ştiu respectivii politicieni este că soarta lor (politică) este deja decisă, exact aşa cum era din timp decisă soarta personajului lui Ion Druţă. Numai că acesta a avut curajul să-şi recunoască şi să-şi accepte destinul, ceea ce politicienii noştri nu pot şi nici nu vor să facă.

Cineva ar putea crede că mă refer la ultima lună de toamnă a lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, căruia unii demult i-au mîncat coliva (politică) şi i-au cîntat prohodul (politic). Altcineva ar putea crede că mă refer la politicieni din PLDM, PD, PL sau PLR, cărora, de asemenea, unii le-au mîncat coliva (politică) şi le-au cîntat prohodul (politic). Îl las pe fiecare să înţeleagă acest text cum doreşte, dar o precizare voi face totuşi: mă refer inclusiv şi la politicieni care au fost în politică şi cred că au reuşit să se spele de toate păcatele, iar acum pot reveni pe cal alb, după cum mă refer şi la politicieni care fac şi acum politică şi care sincer cred în minciunile pe care l-i le spun falşii lor amici că de acum încolo cariera lor politică va fi doar în culori roz. Ameţiţi de cuvinte frumoase, ademeniţi cu promisiuni deşarte, manipulaţi şi minţiţi în cel mai grosolan mod, aceşti politicieni continuă să viseze frumos şi vor visa pînă… în ultima zi de toamnă. Atunci ei vor înţelege că de fapt luna noiembrie a fost nu doar ultima lună de toamnă, ci şi ultima lună de politică (pentru ei).

Iar pentru a-i linişti pe acei care vor încerca să citească printre rînduri şi să tălmăcească acest text aşa cum le convine, voi mai spune un lucru: astăzi, în Republica Moldova, nu există nici un politician şi nici un aspirant la venirea sau revenirea în politică, care să poată spune cu certitudine că viitorul său politic sună bine şi e colorat doar în roz. Pentru fiecare dintre ei luna noiembrie 2014 poate fi ultima lună de politică, de aceea prezentul material se referă la toţi politicienii activi şi la politicienii în devenire sau revenire, la toţi acei care-şi fac careva planuri pentru campania electorală din acest an. Pe toţi aceştia i-aş ruga să nu uite cîteva lucruri elementare: luna noiembrie e ultima lună de toamnă, 30 noiembrie e ultima zi de toamnă, iar a doua zi va fi deja iarnă, anotimpul cînd toţi îngheaţă. Unii – pentru totdeauna…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților