[ X ]
[ X ]
[ X ]
UE ar putea institui un cadru special de relații cu Republica Moldova
27 Noiembrie

Uniunea Europeană ar putea institui un cadru special de relaţii cu Republica Moldova. Despre aceasta s-a discutat la reuniunea înalţilor oficiali ai Parteneriatului Estic (PaE), care a avut loc în perioada 25-26 noiembrie 2014, la Bruxelles, transmite CURENTUL.

Republica Moldova a fost reprezentată de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza. În cadrul reuniunii, oficialii au discutat despre pregătirile pentru summit-ul PaE care va avea loc la Riga, Letonia, în mai 2015.

De asemenea, cu această ocazie a fost lansat procesul de reflecție referitor la revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a UE, în special actualizarea obiectivelor PaE. În context, Comisia Europeană intenționează să înainteze, până în vara anului viitor, propunerile consolidate convenite cu statele membre UE și partenerii estici, summit-ul de la Riga urmând să ofere posibilitatea finalizării procesului de consultare.

Primele discuții au evidențiat necesitatea concentrării reflecțiilor asupra obținerii unei diferențieri practice mai mari, luarea în considerație a aspirațiilor fiecărui partener cu privire la viitorul relațiilor cu UE, precum și identificarea unui cadru special de relații cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, țări care au semnat deja Acorduri de Asociere.

În cadrul vizitei la Bruxelles, viceministrul Iulian Groza a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni. În timpul discuțiilor a fost exprimat sprijinul pentru agenda de reforme a Republicii Moldova și importanța menținerii parcursului european după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Totodată, la Bruxelles a avut loc un schimb de viziuni cu reprezentanții Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă cu privire la aprofundarea sprijinului Uniunii Europene pentru susținerea reformei în sectorul justiției.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților