Vă mai amintii de renumita franciză „Highlander” cu Duncan Mac Leod pe post de erou central? Dacă nu vă amintiți, vă spun eu pe scurt despre ce e vorba. Eroul principal este un scoțian nemuritor, care avea deja peste 400 de ani și trăia în zilele noastre, adaptat, desigur, la noile realități. Însă, în diverse perioade, era găsit de personaje la fel de nemuritoare ca și el, care veneau din alte timpuri și care-i doreau moartea. De ce? Pentru că și eroul principal și cei care-l căutau să-l omoare erau supușii unei legități străvechi, care spunea că doar unul dintre ei poate rămîne în viață. Și deoarece erau nemuritori, desigur, trebuiau să-și răpună adversarul printr-o procedură specială, pe care nu cred că e cazul să o descriu aici. Ideea de bază era cea enunțată periodic de eroii francizei pe parcurs: Trebuie să rămînă doar unul!
De ce mi-am amintit de acest film acum? Pentru că am impresia că scenariul creat de maeștrii de la Hollywood caracterizează perfect situația pe care a avem acum la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Majoritatea politicienilor noștri se cred nemuritori (din punct de vedere politic), dar, totodată, conștientizează că pentru a-și garanta nemurirea trebuie să urmeze și ei regula din franciza menționată mai sus: Trebuie să rămînă doar unul! De aceea, și-au scos săbiile din teacă, le-au ascuțit și se pregătesc de marea bătălie, care ar trebui să le asigure, dacă nu nemurirea (politică), cel puțin o viață fără de griji în următorii patru ani.
Astăzi, practic nu există lider politic de la noi care nu și-ar dori ca după alegerile din 30 noiembrie el să fie acel unic „nemuritor” care să decidă tot și în toate. Tentația de a devenit „unicul” este atît de mare, încît politicienii noștri sînt gata de orice, inclusiv de vicleșug, șiretlic și… trădare. Important este ca la momentul potrivit să fie în postura potrivită pentru a-și distruge odată și pentru totdeauna adversarul.
Cine va fi acel pe care-l alegerile îl vor scoate în postura de „Duncan Mac Leod” al zilelor noastre, vom vedea în mai puțin de două luni. Deși, cred că fiecare dintre dvs. deja a găsit pentru sine răspuns la această întrebare pînă a ajunge la finalul acestui text…
Dumitru Spătaru