[ X ]
[ X ]
[ X ]
Traian Băsescu ar putea viza funcția de președinte al Republicii Moldova?
11 Noiembrie

Președintele Traian Băsescu vrea să obțină, în mod simbolic, cetățenia moldovenească. Domnia sa a declarat recent, într-un interviu acordat postului național de televiziune Moldova 1, că după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din noiembrie, va face o vizită de rămas bun la Chișinău, ocazie cu care va cere și cetățenia, el precizând că este un gest simbolic. Traian Băsescu a mai spus că și-ar dori mult unirea României cu țara vecină, arătând că acest lucru nu se poate face cu forța sau cu amăgiri, și că nu renunță la teoria că cele două state sunt un singur popor. Declarațiile președintelui României au dat naștere deja unor ipoteze potrivit cărora Traian Băsescu ar viza funcția de președinte al Republicii Moldova, susţine analistul român Ionel Niţu.

Nițu crede că toată cheia alegerilor prezidențiale din România este ce va face Traian Băsescu în 22 decembrie 2014 (când va preda mandatul): „Dacă asta va decide, dacă va merge în Republica Moldova și se va implica politic acolo, atunci pare că are sens și ce se întâmplă acum în România. Așa se explică poate și justiția electorală cu atât de multe arestări și trecerea prin purgatoriu a clasei politice. Cred că tentația este să intre în istorie atât ca Vlad Țepeș, pedepsind totul și pe toți, cât și să unifice simbolic România cu Republica Moldova, devenind astfel un al doilea Alexandru Ioan Cuza”.

Analistul Ionel Nițu spune că Traian Băsescu a anunțat tema unirii României cu Moldova încă de la începutul anului, iar acum, în mod simbolic, a anunțat că vrea să fie cetățean al Republicii Moldova. „Sunt mulți moldoveni cu dublă cetățenie.

Oare ce rol vor juca acești oameni atât la prezidențialele din România, cât și la legislativele din Republica Moldova?”, se întreabă analistul, care precizează că această masă de votanți cu dublă cetățenie poate fi un subiect de negociere: „Republica Moldova votează, în fapt, pentru continuarea unui parcurs european sau pentru revenirea la comunism și întărirea relațiilor cu Rusia. Partidul Comunist (PCRM), condus de Vladimir Voronin, este primul în preferințele electoratului. Traian Băsescu ar avea pârghiile ca să negocieze o formulă prin care să determine realizarea unei majorități din Parlamentul Republicii Moldova care să poată oferi viitorul Guvern și viitorul Președinte. Nicolae Timofti (actualul președinte al Moldovei) are mandat până în 2016. Ar putea oare să se dea el deoparte acum? Sau Băsescu vizează locul lui în 2016?”

Indiferent de plauzibilitatea scenariului, el nu este posibil în absența unui acord care să depășească granițele României și ale Republicii Moldova. „Mă gândesc, în primul rând, la Germania și Rusia. Traian Băsescu a adus subiectul Moldovei nu numai în și pe agenda publică internă, ci și pe agenda UE, a marilor puteri occidentale. Oare este posibil să se fi ajuns la o înțelegere? Mă gândesc de exemplu la scenariul (vehiculat intens) ca Rusia să ia Transnistria, iar restul Republicii Moldova să aibă acceptul unui parcurs European. Tot este vremea schimbării frontierelor, de ce să nu fim pragmatici până la capăt? Oricum Transnistria nu este absolut deloc sub controlul autorităților de la Chișinău”, consideră analistul.

Singura problemă este, în opinia analistului, ca această ipoteză să nu se dovedească un calcul greșit al lui Traian Băsescu. Ionel Nițu spune: „Așa cum a fost și miza pe Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Elena Udrea. Poate instinctele politice au început să-l înșele în plan intern, însă în relațiile internaționale Traian Băsescu a jucat destul de bine până acum”.

Analistul mai spune că Traian Băsescu își dorește foarte mult să rămână în istorie: „Are o menire, o chemare să contribuie la facerea istoriei. Iar cum îl va consemna istoria României rămâne de văzut. Însă dacă reușește o unire cu Republica Moldova, atunci sigur va intra în istorie ca un nou Cuza. Nu știu dacă îi iese acest scenariu, însă trebuie să recunoaștem că ar fi interesant, plauzibil și, chiar dacă are șanse mici de concretizare, merită riscul, iar Băsescu joacă la risc, dacă miza e mare”.

Traian Băsescu se află în relații foarte proaste cu Vladimir Voronin, președintele Partidului Comunist, cu șanse mari de reușită la apropiatele alegeri legislative. Surse politice susțin că Traian Băsescu l-ar fi amenințat pe Vladimir Voronin, când acesta se afla încă în exercițiu, că va acorda cetățenie în ritm accelerat moldovenilor și că îl va lăsa fără popor. După această ceartă, Traian Băsescu nu a mai efectuat nicio vizită în Republica Moldova, cât timp Vladimir Voronin a fost președinte.

„Realitatea a fost cea descrisă de Băsescu – cetățeni ai Republicii Moldova au primit în ritm accelerat cetățenia română. Unii sunt în Republica Moldova, alții în România, însă cei mai mulți au plecat spre Occident. Să ne imaginăm, însă, pentru o secundă ce înseamnă această nouă categorie de votanți. După unele surse vorbim de 200.000 sau chiar 350.000 cu dublă cetățenie. Au dreptul să voteze atât la prezidențialele din România, cât și la alegerile legislative din Moldova. În România ei ar reprezenta circa 3% din total votanți (calculăm strict teoretic, presupunând că ei vor participa și, respectiv, că vom avea circa 10 milioane de cetățeni la urne). Însă, în Republica Moldova, reprezintă de circa trei ori mai mult procentual vorbind”, spune Ionel Niţu.

Analistul a mai declarat că această ipoteză nu poate fi evaluată din perspectiva veridicității, pentru că nu există suficiente informații: „Dacă este real scenariul, atunci vorbim de înțelegeri la nivel înalt între România, Germania și Rusia, plus sau minus SUA și Marea Britanie. Mai mult, nu știu care ar putea fi implicarea serviciilor de informații în materializarea acestui vis prezidențial. Când președintele României era Emil Constantinescu (născut în Basarabia) am lansat un astfel de scenariu (pe vremea aceea eram analist simplu, însă discutam diverse teme cu echipa de la analiză strategică). În cazul lui Emil Constantinescu părea mai simplu să obțină cetățenia moldovenească, fiind născut acolo. La Traian Băsescu este mai greu, pentru că nu este născut acolo și ar avea nevoie de aprobarea lui Timofti, actualul președinte. Ce ar fi fost dacă Emil Constantinescu, președintele României la acea vreme, ar fi candidat în Republica Moldova? Nu cred că îi interzicea vreo lege”.

Dacă Traian Băsescu s-ar canaliza pe Republica Moldova ar mai rezolva două probleme, mai arată analistul Ionel Nițu: „E greu de crezut că Traian Băsescu se va mulțumi să intre în PMP, care – vrem nu vrem – este un partid mic, iar Elena Udrea va obține la aceste alegeri un scor apropiat de cel obținut de PMP la europarlamentare și, în plus, e vorba și de imunitatea sa post-mandat. „Toată lumea spune că, odată ieșit dintre zidurile Cotroceniului, odată plecat de la butoane, Traian Băsescu va fi ținta tuturor celor la a căror arestare/ condamnare a contribuit. O misiune cu rol istoric în Republica Moldova i-ar rezolva simultan și problema imunității și pe cea a destinului politic”, consideră Ionel Nițu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților