[ X ]
Traian Băsescu a obţinut cetăţenia RM. Ce va urma?
19 Iunie

Anterior, portalul nostru a publicat un material în care s-a referit la rolul pe care-l poate juca ex-Preşedintele României, Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din RM din acest an, în consolidarea poziţiilor din RM a partidului său, în consolidarea segmentului unionist din dreapta Prutului şi în alegerile parlamentare din 2018-2019. Acel material se încheia cu constatarea că lucrurile vor deveni mult mai clare imediat ce Traian Băsescu va obţine Preşedinţia RM, lucru care s-a întîmplat deja, ceea ce este un bun motiv pentru a reveni la temă.

Din start trebuie de menţionat că e absolut clar că dobîndirea de către Traian Băsescu a cetăţeniei Republicii Moldova a avut la bază o puternică motivaţie politică. Traian Băsescu avea nevoie de cetăţenie pentru a nu fi acuzat de „implicare în treburile altui stat” (cum s-a întîmplat nu o dată), dar şi pentru a se putea ocupa direct de politică în dreapta Prutului fără a risca să depăşească limitele legale. De asemenea, Traian Băsescu nu o dată a declarat că următorul proiect pe care-l are în vizor este re(unirea) Basarabiei cu România, obiectiv care necesită implicare şi acţiuni consecvente pe ambele maluri ale Prutului. Probabil, Traian Băsescu are de gînd să se implice personal în acţiunile respective din dreapta Prutului, iar cetăţenia Republicii Moldova îi va oferi nu doar „protecţia juridică” necesară, ci şi un vast spaţiu de manevră în acest sens.

Că Traian Băsescu se va implica direct în politica din Republica Moldova, este aproape sigur. Altfel nici nu ar fi avut sens să solicite şi să obţină cetăţenia RM. Întrebarea este: cînd şi cum se va implica? În lumina ultimelor modificări la legislaţia electorală (ce au rezultat din decizia Curţii Constituţionale din 4 martie, dar şi din acel proiect de lege votat de Parlament în prima lectură şi avizat pozitiv de Comisia de la Veneţia) e clar că Traian Băsescu nu poate candida personal la Preşedinţia RM (aşa cum afirmau anterior unii jurnalişti şi analişti politici). Dar, aceasta nu înseamnă că nu se poate implica în prezidenţiale în alt mod. Pînă acum, Traian Băsescu era „cu mîinile legate” şi evident nu s-a implicat deloc nici în procesul de identificare a unui candidat comun al unioniştilor, dar nici în procesul de identificare a unui candidat comun al dreptei pro-europene (aceste procese au loc în paralel de ceva timp). Acum, cînd are cetăţenia RM şi, în plus, a scăpat de „presiunea” alegerilor locale din România, întrebarea este: Se va implica Traian Băsescu în aceste procese sau va prefera alt fel de implicare?

Care poate fi alt fel de implicare, putem doar să intuim. În primul rînd, Traian Băsescu ar putea prelua preşedinţia sau s-ar putea alătura unuia din partidele unioniste existente în Moldova. Apropo, el încă nu a reacţionat la oferta făcută în acest sens de Partidul „Dreapta”. În al doilea rînd, el ar putea miza pe o implicare mai mare în politica din dreapta Prutului a partidului pe care-l conduce – PMP. Totodată, trebuie de menţionat că el putea face acest lucru şi fără a fi cetăţean al RM, deci acest scenariu este mai puţin posibil.

Nu este exclus că, în genere, Traian Băsecu va ignora la prima etapă şi alegerile prezidenţiale, dar şi situaţia din tabăra unionistă din R. Moldova. În acest caz, el se va concentra pe viitoarele alegeri parlamentare, către care ar putea veni în postura de lider al unui pol unionist consolidat puternic.

La această etapă e greu de spus cum va proceda Traian Băsescu, dar e aproape sigur că are anumite viziuni asupra politicii din Republica Moldova. Acum, cînd a obţinut cetăţenia RM, cel mai probabil va face publice şi anumite poziţii, puncte de vedere. În lumina celor spuse mai sus, e logic să presupunem asta. Căci, e greu de crezut că fostul Preşedinte al României şi-a dorit pur şi simplu să devină cetăţean al celui mai sărac stat din Europa fără a avea careva planuri legate de viitorul lui.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților