Alegerile parlamentate din 30 noiembrie 2014 au oferit mai multe surprize plăcute pentru unii şi mai puţin plăcute pentru alţii, scrie tribuna.md.
Iată care sînt acestea:
1) Rezultatul PSRM
Cea mai mare surpriză a acestor alegeri a oferit-o Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). În timp ce unele sondaje nu dădeau nici o şansă acestui partid de a trece bariera electorală, iar altele îl creditau cu şansa de a trece la limită în Parlament, PSRM a acumulat circa 21% din voturile alegătorilor, situîndu-se pe primul loc în preferinţele alegătorilor.
2) Rezultatul comuniştilor reformatori
Partidul Comuniştilor Reformatori, înregistrat cu doar cîteva luni înainte de alegerile parlamentare, a acumulat aproape 5% din voturile alegătorilor şi a fost la un pas de a trece în Parlament. Potrivit unor experţi, analişti şi politicieni, rezultatul acestui partid se datorează faptului că denumirea şi simbolica sa este practic identică cu cea a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, ceea ce înseamnă că acest nou partid a fost votat de o parte din electoratul tradiţional al comuniştilor.
3) Rezultatul candidatului independent Oleg Brega
Oleg Brega a acumulat peste 0,8% din voturile alegătorilor (peste 13 mii de voturi), fiind nu doar cel mai bine clasat candidat independent, ci şi înregistrînd un rezultat mai bun decît 11 din cele 19 partide înscrise în cursa electorală ca şi concurenţi de sine stătători.
4) Rezultatul PCRM
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), considerat de unii analişti înainte de alegeri drept partid cu şanse reale de a prelua puterea, s-a plasat doar pe locul trei, cedînd în faţa socialiştilor şi liberal-democraţilor. Astfel, PCRM a pierdut nu doar poziţia de cea mai influentă formaţiune politică din Moldova, ci şi poziţia de cel mai reprezentativ partid de pe stînga eşichierului politic.
5) Rezultatul Partidului Democrat
Partidul Democrat din Moldova (PDM) este unica formaţiune din cele care au fost la guvernare în ultimii ani în Moldova ce a reuşit să-şi sporească rezultatul electoral. În timp ce liberalii au rămas la acelaşi nivel în preferinţele alegătorilor, liberal-democraţii au înregistrat o scădere semnificativă de rating, iar liberal-reformatorii, în genere, nu au depăşit bariera electorală, PDM şi-a sporit rezultatul pînă la peste 15% din voturile alegătorilor, majorîndu-şi astfel ponderea pe arena politică autohtonă.