[ X ]
[ X ]
[ X ]
Top-5 noutăți politice așteptate în anul 2015
6 Ianuarie

Anul 2015 este la început, dar deja spiritele sunt aprinse, căci R.  Moldova a intrat în noul an fără  coaliție de guvernare. CURENTUL.md a decis să facă un top -5 al evenimentelor politice care sunt așteptate în acest an.

1) Crearea coaliției de guvernare

Deși s-a promis că acest lucru se va întîmpla pînă la jumătatea lunii ianuarie, ultimele informații denotă că negocierile s-au împotmolit și că viitoarea coaliție ar putea fi constituită doar din PDM și PLDM, fără aportul PL. Misterul va fi dezlegat deja în următoarea perioadă.

2) Alegerea Președintelui Parlamentului

Imediat ce coaliția de guvernare va fi constituită, și Parlamentul va avea un șef. Cel mai probabil, acesta nu va fi Igor Corman, vicepreședinte al PDM. Totuși, șansele cele mai mari de a ajunge speaker aparțin tot unui democrat. Cine va fi aceasta, e încă mister.

3) Constituirea Guvernului și desemnarea Prim-ministrului

PLDM a anunțat clar că Iurie Leancă este candidatul la funcția de Premier. Liberalii au vorbit despre primarul Dorin Chirtoacă, dar nu au insistat pe candidatură. Democrații nu au spus încă nimic, dar afirmă că dețin suficienți profesioniști care să ocupe acest post.  Teoretic, viitorul Premier va fi liberal-democrat, practic – doar nimeni sigur nu știe, nici măcar cei care negociază.

4) Alegerile locale 2015

În anul 2015, în R. Moldova vor avea loc din nou alegeri. De această dată, alegeri locale. Și dacă la nivel de țară, situația este mai mult sau mai puțin clară, căci vor cîștiga oamenii și nu partidele, în municipiul Chișinău lupta va fi extrem de dură. Liberalul Dorin Chirtoacă vrea încă un mandat, în timp ce la postul său vor pretinde mulți, mulți alții.

5) R. Moldova va depune cerere de aderare la UE

În luna noiembrie 2014, Președintele țării, Nicolae Timofti a anunțat că în anul 2015, R. Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană. Cu siguranță că acest lucru poate fi făcut, dar întrebarea e alta: oare cînd va fi acceptat?

Autor: Curentul 

Inapoi la arhiva noutaților