Cu ocazia Zilei Limbii Române, marcată în fiecare an pe data de 31 august, TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al politicienilor care dețin un vocabular bogat, iar în timpul discursurilor publice influenţează comunicaţional „masele”, impunînd un anumit model lingvistic. Clasamentul reflectă strict opinia membrilor redacţiei noastre.
Marian Lupu, liderul PD
Frumos ambalate și supraîncărcate de neologisme, mesajele Dlui rămîn deseori neclare pentru oamenii simpli. Cu toate acestea, Marian Lupu, președintele PD, este în fruntea topului nostru, deoarece limbajul pe care-l foloseşte în cadrul discursurilor sale publice este unul care se deosebeşte radical de a-l altor politicieni.
Mihail Șleahtițchi, consilier prezidenţial
Un alt politician care vorbește frumos limba română este fostul ministru al Educației, actualul consilier al Președintelui țării, Mihail Șleahtițchi. Fost ministru și profesor, Șleahtițchi a reușit să își dezvolte un accent românesc și îi reușește să se exprime liber, inclusiv, atunci cînd răspunde la întrebări prompte.
Ana Guțu, deputat liberal-reformator
Din top nu putea lipsi nici Ana Guțu, deputat PLR, originară din fostul județ Cahul. Deputatul liberal reformator este filolog, un specialist al limbii române, iar luările de cuvînt sînt cu efect. De menționat că Ana Guțu este unul dintre deputații care a solicitat Curții Constituționale să se expună asupra problemei limbii de stat, susținînd că denumirea corectă a acesteia este româna, şi a obţinut cîştig de cauză.
Corina Fusu, deputat liberal
Locul 4 în acest clasament convenţional îi aparține Corinei Fusu, fostă jurnalistă, iar în prezent deputat. După cum îi stă bine unei foste jurnaliste, Corina Fusu are un vocabular bogat, pe care-l foloseşte în permanenţă în timpul ieşirilor sale publice.
Vlad Filat, liderul PLDM
Fost student în România, politician și președinte de partid, liderul PLDM, Vlad Filat a declarat de mai multe ori că limba sa maternă este limba română, iar acest fapt nu uită să îl demonstreze prin felul cum vorbește, chiar dacă uneori mai foloseşte şi unele „cuvinte-parazit”.
Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD
Topul nostru continuă cu prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, care în prezent nu mai apare în fața presei, dar anterior a avut o activitate destul de intensă și cu mai multe ieșiri în public. Politicianul originar din Grozești, localitate de pe malul Prutului, vorbește perfect limba română și deseori folosește sinonime în discursurile sale.
Andrian Candu, vicepremier, ministrul Economiei
Un alt politician care merită nominalizat în acest clasament este Andrian Candu, actualul ministru al Economiei. Anterior, Andrian Candu a fost consultant principal al Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului. În paralel, a avut şi o activitate didactică, predînd dreptul internaţional la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Guvern. Probabil, aceste posturi ocupate l-au „obligat” să-și cizeleze limba vorbită.
Maia Sandu, ministrul Educaţiei
Clasamentul nostru continuă cu numele actualului ministru al Educației, Maia Sandu. Fiind angajată anterior într-un mediu unde se vorbea limba engleză, oricum ministrul nu a permis ca limba română vorbită să fie influențată de o limbă străină, iar discursurile sale sînt într-o limba română frumoasă și plăcută auzului.
Mihai Ghimpu, liderul PL
Este un alt român declarat. Acesta, de fiecare dată cînd are ocazia își amintește că limba lui maternă este limba română, deşi intervențiile și discursurile Dlui nu tot timpul demonstrează acest lucru. Totuşi, l-am nominalizat în acest top luînd în calcul luptele pe care le-a dus de-a lungul anilor pentru limba română.
Dorin Chirtoacă, Primarul capitalei
Un accent românesc îl are şi Primarul general Dorin Chirtoacă, iar aceasta se datorează, probabil, timpului petrecut în România în timpul facultății și serviciului pe care l-a avut anterior. În aceeași ordine de idei, atît Dorin Chirtoacă, cît și unchiul său, Mihai Ghimpu, sînt identificați ca luptători pentru limba română.