[ X ]
TOP-10 manageri politici
14 Aprilie

Unii politicieni, pe lîngă abilităţi politice, au demonstrat că au şi abilităţi manageriale. E vorba în special de liderii partidelor care au înregistrat performanţe de-a lungul anilor. TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al politicienilor din Moldova, care, în opinia membrilor redacţiei, au demonstrat şi abilităţi manageriale de excepţie.

1). Vladimir Voronin, liderul PCRM

A creat şi conduce de peste 20 de ani un partid care, chiar dacă s-a confruntat cu mai multe probleme, inclusiv cu sciziuni, continuă să rămînă primul în topul preferinţelor alegătorilor. Pentru cunoscători este clar că Partidul Comuniştilor este sinonim cu Vladimir Voronin, iar aceasta este încă o dovadă că liderul PCRM are abilităţi de manager excepţionale.

2). Vlad Filat, liderul PLDM

Talentul său de manager a ieşit în evidenţă în 2007, cînd a părăsit PD şi, împreună cu un grup de susţinători, a creat PLDM. În mai puţin de doi ani de la constituire, PLDM a reuşit să ajungă nu doar în Parlament, ci şi la guvernare. Şi în prezent, formaţiunea continuă să rămînă cea mai influentă în tabăra democrată.

3). Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD

Odată cu venirea sa în eşalonul de conducere al formaţiunii, PD a devenit mult mai organizat şi mult mai eficient. În opinia unor analişti politici, acest lucru se datorează abilităţilor manageriale ale lui Vlad Plahotniuc, care a adus cu el în politică o parte din experienţa acumulată în business, punînd accentul pe mobilizare, buna organizare şi eficienţă.

4). Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, prim-vicepreşedintele PL

Deşi este poate cel mai tînăr politician de top din Moldova, are capacitatea de a „tîrî” după sine, din postura de „locomotivă electorală”, un întreg partid. Există opinia că anume datorită lui PL are rating-ul şi poziţia actuală. Totodată, unii cred că adevăratul talent de manager politic a lui Dorin Chirtoacă se va vedea după ce va prelua conducerea formaţiunii.

5). Dumitru Diacov

Este unul dintre cei mai longevivi politicieni autohtoni, iar faima de bun manager politic şi-a cîştigat-o în perioada cînd era lider al PD. Anume datorită lui, această formaţiune a reuşit să reziste tuturor furtunilor politice, să se menţină pe linia de plutire, iar la anumite etape chiar să dea tonul vieţii politice moldoveneşti.

6). Dumitru Braghiş, ex-Prim-ministru

S-a afirmat ca manager politic de succes imediat după venirea în politică – în 2001. A reuşit în doar cîteva luni să creeze o echipă, care a devenit a doua cea mai influentă formaţiune a ţării după comunişti. Ulterior însă cariera sa politică a mers în descreştere, ultimele experienţe politice (în echipa social-democraţilor) ştirbind serios din imaginea sa de bun manager.

7). Iurie Roşca, ex-lider al PPCD

A condus timp de aproape două decenii una dintre cele mai puternice echipe politice din Moldova – PPCD, iar capacitatea sa de a cădea în picioare şi de a ieşi cu faţa curată din diverse situaţii politice complicate devenise proverbială la un moment dat. Pasul greşit spre comunişti, făcut în 2005, a şters însă ca şi cu buretele tot capitalul politic pe care reuşise să-l acumuleze.

8). Marian Lupu, liderul PD

A reuşit o mică minune politică în 2009, cînd, preluînd un partid cu un rating de circa 2%, în doar două luni l-a adus nu doar în Parlament, ci şi la guvernare. O mare parte din meritul pentru ascensiunea PD din 2009 şi pînă în prezent se datorează anume lui Marian Lupu.

9). Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM

Pînă în 2011, puţini ar fi putut bănui că deputatul Valeriu Streleţ are şi puternice calităţi de manager politic. Aceste calităţi au ieşit în evidenţă după preluarea conducerii fracţiunii parlamentare a PLDM – cea mai numeroasă fracţiune din cadrul coaliţiei de guvernare.

10). Mihai Ghimpu, liderul PL

Chiar dacă deseori este criticat pentru impulsivitate şi emotivitate, totuşi, Mihai Ghimpu a dovedit că are şi capacităţi de manager politic. Sub conducerea sa, PL a făcut faţă mai multor situaţii de criză, reuşind să scape relativ cu faţa curată.

Inapoi la arhiva noutaților