[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP-10 cele mai active femei din politică
22 Iunie

Femeile devin tot mai active în politică, iar numărul acestora în Parlament și Guvern este, după fiecare scrutin electoral, tot mai mare. Vă propunem un clasament convenţional al celor mai active 10 femei din Parlament și Guvern, care nu doar își fac cu responsabilitate meseria, dar și promovează activ cauza partidelor din care fac parte sau care le-au promovat în funcție. Acest clasament reflectă strict opinia membrilor redacţiei noastre.

1. Liliana Palihovici, vicepreședinte PLDM, vicespeaker

Liberal-democrata reușește și la Parlament, unde deține funcția de vicespeaker, iar la un moment dat a fost chiar și Președinte interimar al Legislativului, dar și la partid. Politiciana este autoarea a numeroase inițiative legislative, conduce și organizația de femei a PLDM, dar și participă la numeroase evenimente. Cel mai probabil, ea se va regăsi și în viitorul Legislativ, căci, la moment, este una dintre cele mai active reprezentante ale PLDM.

2. Valentina Buliga, vicepreședinte PDM, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Este unul din cei mai activi miniștri, care s-a regăsit în toate cele trei guverne de coaliție din 2009 și pînă în prezent. A fost candidatul democraților la funcția de primar al capitalei în 2011, reușind să iasă în evidență, chiar dacă nu a acumulat prea multe voturi. Valentina Buliga este extrem de activă pe linie de partid, ea fiind o promotoare activă a valorilor formațiunii. Cel mai probabil, Valentina Buliga are asigurat un loc în viitorul Guvern sau Parlament.

3. Ana Guțu, vicepreședinte PLR, deputat

Ana Guțu este femeia politician care a crescut datorită polemicililor în care a fost antrenată, dar şi datorită activismului său ca şi legislator. Știe cum să răspundă la provocări, își apără cu tărie punctele de vedere și, neoficial, se spune că anume ea ar da tonul în Partidul Liberal Reformator. Ana Guțu are discurs, ținută și poate e cea mai pregătită să apere cauza partidului din care face parte. Bănuim că ea va fi inclusă pe lista electorală a PLR în primii 5.

4. Irina Vlah, deputat PCRM

Deputata comunistă s-a concentrat în activitatea sa pe Găgăuzia, de unde şi este de origine. Practic, zilnic politicianul are careva evenimente în regiune, tot ea fiind cea care promovează constant interesul găgăuzilor în Parlament. Neoficial se spune că Irina Vlah își dorește funcția de Bașcan al Găgăuziei. Șansele ei vor fi și mai mari dacă va obține un nou mandat de deputat.

5. Natalia Gherman, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Deși oficial nu face parte din Partidul Liberal Democrat, se ştie că este membru al echipei acestui partid și promovează interesul formațiunii respective, mai ales că anume PLDM a promovato în funcţia actuală. Natalia Gherman nu este activă pe linie de partid, cel puțin nu o face vizibil, în schimb aceasta lucrează extrem de mult şi de calitativ pe plan extern. Eforturile ei se resimt la Chișinău, inclusiv prin vizitele marilor politicieni ai lumii care vin în țara noastră, dar și a importantelor fonduri care ne sînt alocate din exterior.

6. Monica Babuc, ministru al Culturii

Numele Monicăi Babuc a devenit cunoscut publicului larg acum un an, cînd a fost numită în funcția de ministru al Culturii. Pe bună dreptate putem spune că democrata a reușit într-un an cîți alții în patru, inclusiv la capitolul PR. A îmbunătăţit imaginea Ministerului, a reușit să rezolve mai multe probleme și e extrem de activă pe linie de partid. Dacă democrații vor rămîne la guvernare, Monica Babuc, cu siguranţă, se va regăsi şi în alte funcții importante în stat.

7. Corina Fusu, vicepreședinte PL, deputat

Corina Fusu este singura femeie liberală din Parlament. Ea a reușit de-a lungul anilor să se impună, inclusiv graţie inițiativelor legislative ce țin de mass-media și libertatea de exprimare. Pe linie de partid, Corina Fusu se bucură de aprecierea și susținerea colegilor, ea fiind unul din cei mai apropiați oameni ai liderului PL, Mihai Ghimpu. Corina Fusu la sigur va fi printre primii 10 pe lista electorală a formațiunii.

8. Tatiana Potîng, vicepreședinte PLR, vicepremier

Tatiana Potîng a activat în calitate de viceministru al Educației mai mulți ani, perioadă în care nu prea s-a făcut remarcată. Totuși, funcția de vicepremier, dar și cea de vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator au motivat-o să se activizeze. Acum ea reușește să-și facă meseria de vicepremier pe probleme sociale, dar și să meargă prin sate promovînd cauza PLR. Tatiana Potîng știe cum să se facă apreciată, ceea ce o va ajuta în cariera ei politică. Cel mai probabil, pe lista electorală a PLR va fi în primii 10.

9. Inna Șupac, deputat PCRM

Este cea mai tînără femeie-deputat, aceasta însă nu o împiedică să se facă auzită la fiecare ședință a Parlamentului. Inna Șupac este activă și în partid, ea facînd parte din organizația de tineret. Deputata comunistă este axată pe problemele din educație, cel mai probabil mizînd că, în cazul în care comuniștii revin la guvernare,

ea va ocupa fotoliul de ministru al Educației. Inna Șupac, probabil, se va regăsi în primii 20 pe lista electorală a PCRM.

10. Zinaida Greceanîii, deputat PSRM, ex-Premier

Chiar dacă oficial nu e membră a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi este mîna dreaptă a lui Igor Dodon, lider al PSRM. Ea nu e prea activă la Parlament, în schimb prezenţa ei în grupul parlamentar al socialiştilor dă pondere acestuia. Cu siguranță, Zinaida Greceanîi își aduce contribuția la dezvoltarea și consolidarea formațiunii, din care motiv nu este exclus că se va regăsi în primii 5 pe lista electorală a PSRM.

Inapoi la arhiva noutaților