[ X ]
[ X ]
[ X ]
Today.md: Procurorii germani au pornit un dosar penal pe Victor și Viorel Țopa
28 Iulie

Portalul Today.md a intrat în posesia unei scrisori oficiale emise de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa, au fost deschise dosare penale în Germania.

În cazul lui Viorel Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea acestuia între anul 2000-2001 în schema fraudării BEM prin acordarea creditelor nepoerformante. Pe atunci Viorel Țopa ocupa funcția de șef al BEM. Din schema de dalapidare a banilor din Banca de Economii, realizată anterior de către jurnaliști în baza deciziei definitive de condamnare emisă în 2012 de CSJ, devine clar că, ocupând o funcţie importantă în cadrul BEM, Viorel Ţopa, oferă un credit de 1000 000 de dolari companiei AIR MOLDOVA INTERNATIONAL, aflată în posesia lui Victor Țopa. În calitate de gaj, firma offshore, pe care o deţine, transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de Dolari (depuşi anterior pe conturile firmei de către complici). După ce AIR MOLDOVA International obţine creditul de 1 milion de dolari începe a doua etapă a schemei de delapidare.

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflându-se în funcţie la BEM, emite o dispoziţie prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era de fapt un gaj.

În cazul lui Victor Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea lui în acțiunile de șantaj, sechestrare de persoane și deposedare ilegală de acțiuni. Un martor important care depune depoziții în potriva lui Victor Țopa este Galina Proidisvet, cea care a fost sechestrată într-un hotel de la Moscova șantajată, iar ulterior deposedată de către Victor Țopa de acțiunile pe carea ea și familia ei le deținea în VictoriaBank. Pentru această crimă, Victor Țopa a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie în Republica Moldova.

Dacă oamenii legii germani vor sabili că infracțiunile au avut loc, cei doi urmează să fie extrădați în Republica Moldova, unde își vor ispăși pedepsele de 8 și 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor Today.md, condamnații Victor și Viorel Țopa cunosc despre existența acestor dosare penale și au demarat deja formalitățile pentru a pleca din Germania, încercând să evite riscul de a fi extrădați. O posibilă destinație pe care o evaluează este Londra, dar și SUA, unde a și fost deja angajat ONG-ul Frontiera Solutions pentru a încerca să le obțină azil politic. Este vorba despre același ONG care se ocupă de reprezentarea lui Platon și Gofman.

cms-image-000011822

TRADUCERE:

Oficiul de Externe are onoarea să comunice Ambasadorului Republicii Moldova, referindu-se la nota sa verbală din 20 octombrie 2015, în ceea ce privește cetățenii moldoveni:

TOPA Victor lon, născut la 1 februarie 1967 în Șerdreni, raionul Nisporeni

Morari Vladimir Nicolae, născut la 6 septembrie 1976 în Orhei,

TOPA Viorel Tudor, născut la 20 februarie 1960 la Chişinău.

Procurorii germani, care dețin competențe publice, au acceptat urmărirea penală, și au demarat propriile investigații împotriva cetățenilor moldoveni menționați mai sus. Oficiul de Externe profită de această ocazie pentru a reitera înalta sa considerație Ambasadei Moldovei.

Sursa: www.today.md

Inapoi la arhiva noutaților