[ X ]
Timofti a călcat de două ori pe aceeaşi „greblă”. Iată despre ce e vorba!
11 Aprilie

De la numirea sa în funcţie şi pînă în prezent, Preşedintele Nicolae Timofti a intrat în atenţia presei din cauza mai multor gafe comise de-a lungul timpului. CURENTUL vă prezintă în acest material toate greşelile comise de şeful statului.

Prima gafă a făcut-o chiar în ziua cînd a fost învestit în funcţie. Astfel, după depunerea jurămîntului, un sufleor i-a amintit preşedintelui Nicolae Timofti că trebuie să transmită mapa lui Marian Lupu, primul uitînd să facă acest lucru. 

În cadrul aceluiaşi eveniment, Nicolae Timofti a mai comis o greşeală. Deşi la ceremonie a fost prezent şi Mitropolitul Basarabiei, Nicolae Timofti l-a salutat doar pe cel al Moldovei.

Nici vizita preşedintelui Timofti la Bucureşti, de pe 3 mai 2013, nu a trecut fără gafe. După întrevederea cu omologul său român, Traian Băsescu, în discursul pentru presă, Timofti a mai comis o greşeală.

„Vreau să-i mulţumesc încă o dată domnului preşedinte Traian Băsescu pentru suportul României în susţinerea Moldovei în cadrul negocierilor pe care le purtăm cu Ucraina, mă iertaţi, cu Uniunea Europeană, pe marginea proiectului de acord de asociere, dialogul privind liberalizarea regimului de vize”, a declarat Timofti. 

O altă gafă fost comisă de către şeful statului în cadrul vizitei Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, la Chişinău. În cadrul întrevederii cu oficialul american, Nicolae Timofti a cerut Statelor Unite ale Americii să se implice în asigurarea securității în regiune, în contextul în care Federația Rusă își consolidează prezența militară în regiunea transnistreană.

Precizăm că potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru şi nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. După acest incident, speaker-ul Parlamentului, Igor Corman, i-a recomandat şefului statului să trateze cu mai multă seriozitate politica externă a ţării.

Următoarea greşeală, Nicolae Timofti a comis-o în cadrul unei vizite la Ministerul Apărării. Şeful statului a păşit pe covorul roşu, s-a închinat în faţa drapelului, dar a uitat să onoreze Imnul de Stat.

Cel mai recent incident a avut loc după numirea în funcţie a noului ministru al Apărării, Valeriu Troenco. După ceremonia de învestire în funcţie a demnitarului, cei doi au mers la sediul ministerului Apărării pentru ca proaspătul ministru să fie prezentat ofiţerilor Armatei Naţionale. De această dată, Nicolae Timofti a uitat să onoreze Drapelul de Stat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților