[ X ]
Surprizele lui Ilan Șor de Ziua Independenței R. Moldova
27 August

Primarul de Orhei, Ilan Șor a început ziua de sărbătoare întîlnindu-se cu veteranii războiului pentru independența tării, cărora le-a mulțumit pentru datoria făcută și sacrificiul adus. Familiile eroilor căzuți în luptele de la Nistru au primit compensații materiale unice, cu prilejul Zilei Independenței.

Sărbătoarea a continuat cu prezentarea Gărzii Populare, reanimată conform deciziei administrației orașului. Această nouă subdiviziune va veni în ajutorul poliției orășenești în menținerea ordinii publice. ”Administrația orașului va susține activitatea acestei structuri. Ea a fost dotată cu echipament, transport și tot necesarul pentru o funționare eficientă în vederea asigurării securității orășenilor”, a spus primarul orașului.  Imediat după prezentarea oficială, cei 21 de colaboratori ai Gărzii Populare, printre care se numără și 3 femei, au trecut la îndeplinirea misiunii sale, ieșind la patrulare pe străzile orașului.

Partea oficială a sărbatorii a continuat cu depuneri de flori la Monumentul Eroilor căzuți pentru apărarea Patriei și la Monumentul domnitorului Vasile Lupu. Din scena, instalată lângă piața Vasile Lupu, primarul Ilan Șor i-a felicitat pe orheieni cu Ziua Independenței.

„Este cea mai importantă sărbătoare națională! O zi în care spunem „Moldova te iubim!” Dragostea pentru țară trebuie demonstrată prin fapte concrete. La Orhei am început multe proiecte de dezvoltare, reconstrucție și reabilitare. Toate pentru ca oamenii să aibă o viață normală, liniștită și confortabilă aici, în Moldova, iar cetățenii plecați să revină acasă!”, a declarat  Ilan Șor.

După ce a dat startul sărbătorii în centrul orașului, primarul Ilan Șor a mers în sectorul Lupoaica, pentru inaugurarea primelor 5  străzi renovate, din cadrul proiectului amplu de reabilitare a drumurilor din Orhei. Zeci de localnici l-au întâlnit pe primar în aplauze, cu pâine și sare, mulțumindu-i pentru toate schimbările începute în oraș și lucrările deja realizate.

O altă inaugurare festivă a urmat la intrarea în Orhei dinspre Chișinău. Aceasta a fost renovată, fiind reparate și reamenajate  sensurile giratorii și rondurile.

De altfel, în centrul Orheiului a fost instalată o scenă mare, unde se desfășoară un concert cu participarea numeroaselor formații și ansambluri de dans din Orhei, dar și din țară. Chiar în fața scenei a fost instalat un ring, pe care s-a desfășurat întrecerea la trântă – o tradiție veche moldovenească, cu participarea celor mai puternici și voinici tineri. Premiile respectă și ele tradiția. Câștigătorii competiției au primit un cocoș, un curcan și un berbec viu.

De-a lungul străzii Vasile Lupu au fost instalate arcuri imense, dedicate fiecărui sector din oraș. Acolo se desfășoară diverse expoziții ale lucrărilor realizate de copiii din Orhei, dar și de meșterii populari din întregul raion.

Producătorii locali își expun mărfurile în standuri special amenajate, instalate de-a lungul străzii centrale din oraș: produse de panificație, vinuri, băuturi răcoritoare, fructe și legume, mezeluri, miere, lactate ș.a. Conform dispoziției primarului Ilan Șor, în cadrul sărbătorii în Orhei sunt expuse și vândute doar produse autohtone. Astfel sunt susținuți producătorii autohtoni. La fel, au fost deschise cafenele ambulante, unde orășenii pot gusta plăcinte, frigărui și alte bucate din bucătăria moldovenească.

Seara, sărbătoarea va culmina cu un concert la care vor participa doar interpreți autohtoni și vor fi focuri de artificii.

s s1 s2 s3 s4 s5 s6 s7 s8 s9 s10 s11 s12 s13

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților