Prima reuniune a Sub-comitetului RM-UE pentru cooperare economică fost organizată, astăzi, de Ministerul Economiei. Reuniunea a fost co-prezidată de viceministrul Economiei Octavian Calmîc și Dirk Lenaerts Șeful sectorului pentru asistență macro-financiară, Unitatea pentru țările din vecinătatea UE, din cadrul Comisiei Europene, transmite CURENTUL.
Conform agendei, părțile, au avut un schimb de opinii despre situația macroeconomică din ţara noastră și cea a UE, despre perspectivele de accelerare a cooperării bilaterale în contextul implementării reformelor ce derivă din DCFTA, despre politica fiscală, monetară, evoluțiile privind inflația și balanța de plăți, managementul finanțelor publice (auditul extern, achiziții publice, reforma administrației publice), cooperarea în domeniul statisticii, precum și posibilitatea acordării asistenței financiare în cadrul suportului bugetar.
De asemenea, la reuniune părțile au convenit asupra identificării comune a soluțiilor de redresare a situației financiar-bancare din Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții Comisiei Europene au anunţat despre inițiativa privind acordarea asistenței financiare şi a expertizei tehnice, pentru dezvoltarea și modernizarea țării noastre, după ce va fi semnat un acord cu FMI.
Partea moldovenească a prezentat progresele înregistrate în ceea ce privește adoptarea de noi acte legislative și normative în domenii precum achizițiile publice, piața de capital, asigurarea unei protecții eficiente a investitorilor și consumatorilor ş.a. Totodată, partea moldovenească a subliniat importanța demarării procesului de preluare a standardelor internaționale de către Banca Națională a Moldovei, ceea ce îi va permite să-și consolideze capacitățile de reglementare și supraveghere a sectorului bancar, respectiv, să fie diminuate riscurile financiare de sistem.
Menționăm că reuniunea Subcomitetului a fost precedată de o videoconferință RM-UE, organizată ieri la sediul Delegației UE din Moldova. În cadrul acesteia s-a discutat despre asigurarea stabilității financiare în Moldova, ce reprezintă o condiție pentru acordarea asistenței financiare de către Comisia Europeană. Un alt subiect a fost implementarea prevederilor Acordului de Asociere ce țin de măsurile antifraudă și control al fondurilor UE și cooperarea instituțiilor de resort din Moldova cu OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă).
Adrian Platon