[ X ]
Statul Islamic, Ebola și Republica Moldova
19 Octombrie

Campania electorală a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 este în toi. Emisarii partidelor colindă republica în lung și-n lat în căutarea voturilor alegătorilor, presa abundă în materiale și spoturi cu caracter electoral, oamenii încearcă să se dumirească cine e mai bin și cine e rău pentru a putea face o alegere corectă. Și, cu cît se apropie alegerile, cu atît mai des se aude întrebarea: Dar ce va fi după? E posibil ca în Moldova să avem un scenariu de genul celui din Ucraina?

Unii zic că forțele pro-europene, dacă vor pierde alegerile,vor organiza un ”euromaidan” în centrul capitalei pentru a cere noii conduceri continuarea cursului de integrare europeană. Alții zic că, dacă forțele proeuropene vor învinge, adepții integrării euro-asiatice a Republicii Moldova, împinși puternic din spate de Rusia, vor pune în aplicare nu știu ce scenarii separatiste, care, în linii mari, vor aminti de situația din estul Ucrainei. Și aceste presupuneri sînt alimentate puternic de acțiunile, iar uneori și de inacțiunile partidelor politice. Unele dintre acestea formulează mesaje destul de radicale despre acțiunile pe care le vor întreprinde imediat după alegeri și aceasta alimentează puternic presupunerile și întrebările la care m-am referit mai sus.

Cel mai important este nici un concurent electoral nu a venit pînă în prezent cu inițiativa semnării de către toate partidele politice din Moldova a unui pact prin care acestea s-ar angaja să respecte cu strictețe voința exprimată de popor în cadrul alegerilor din 30 noiembrie și să nu întreprindă nici un fel de acțiuni ce ar pune în pericol stabilitatea din Republica Moldova. Un astfel de pact ar reduce la zero posibilitatea oricăror scenarii de destabilizare a situației în perioada post-electorală, ar garanta că Moldova nu va merge pe calea Ucrainei.

Astăzi, este evident că Republica Moldova poate miza doar pe forțele proprii în ceea ce ține de prevenirea și combaterea oricăror manifestări extremiste ce ar putea dinamita situația politică internă. Comunitatea internațională are astăzi preocupări mult nai importante decît situația din spațiul ex-sovietic. Cea mai mare preocupare a lumii la moment este Statul Islamic, care se extinde rapid și reprezintă o amenințare la scară globală. A doua mare amenințare este virusul Ebola, care a pătruns deja în SUA și în Europa. Să nu uităm nici de probleme mai vechi cum ar fi războiul civil din Siria, situația din Orientul Mijlociu, frecventele focare de instabilitate generate de Egipt, comportamentul tot mai sfidător al Rusiei pe arena internațională etc. Sub presiunea acestor pericole și amenințări, chiar și situația din Ucraina trece pe un plan secund, ultimele evoluții indicînd că în țara vecină se merge pe varianta înghețării focarelor de conflict.

Lumea are azi alte preocupări, iar Moldova nu face parte din acestea. Deci, trebuie să avem singuri grijă de noi, în caz contrar…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților