[ X ]
[ X ]
[ X ]
STATISTICĂ! Deputaţii care şi-au părăsit fracţiunile în perioada 2009-2015: de ce au plecat şi ce fac acum!
7 Noiembrie

Politica moldovenească e plină de surprize. Multe din evenimente nu ar fi avut loc, dacă deputații nu ar fi părăsit partidele pe listele cărora au ajuns în Parlament. Unii aleși ai poporului se pare că au făcut alegerea corectă cînd au decis să schimbe partidul, alții însă și-au îngropat cariera politică.

CURENTUL vă propune să vă amintiți cine sunt deputații respectivi.

Parlamentul 2009

Pe data de 10 iunie 2009, fostul preşedintele al Parlamentului, Marian Lupu a părăsit Partidul Comuniştilor din R. Moldova şi fracţiunea parlamentară a acestuia. Atunci acesta a spus că, au fost consumate toate posibilităţile şi încercările de a participa în procesul de luare a deciziilor în partid, precum şi că nu mai împărtăşeşte poziţiile PCRM. La scurt timp a devenit președinte al Partidului Democrat din Moldova, formaţiune care a acces în Parlament după anticipatele din 29 iulie 2009. În prezent, Marian Lupu este deputat în Parlamentului Republicii Moldova şi preşedinte al Partidului Democrat.

Parlamentul 2010-2014

Pe data de 2 mai 2011, Mihai Godea a plecat din Partidul Liberal Democrat şi fracţiunea parlamentară a acestuia. El şi-a motivat decizia prin faptul că, în opinia lui, calea urmată de PLDM este greşită. Ulterior, acesta a activat în calitate de deputat neafiliat. În acelaşi an, fostul liberal-democrat a creat Partidul Acţiunea Democratică, iar pe 6 noiembrie 2011 a fost ales preşedinte al formaţiunii. PAD a participat la alegerile parlamentare oridinare din 30 noiembrie 2014, dar nu a trecut pragul electoral. La alegerile locale generale din 2015, PAD a făcut bloc electoral cu Partidul Popular European din Moldova, participînd împreună la alegeri. În prezent nu se cunoaşte cu ce se ocupă Mihai Godea.

Cîteva luni mai tîrziu, pe 4 noiembrie 2011, PCRM şi fracţiunea parlamentară a acestuia a fost părăsită de încă 3 deputaţi: Igor Dodon, Veronica Abramciuc, şi Zinaida Greceanîi. Aceştia şi-au motivat plecarea din PCRM prin faptul că nu li s-a acceptat ideea de reformare a partidului. Ulterior cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM, Igor Dodon a fost ales președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Abramciuc a devenit președinte de onoare al Partidului Socialiștilor. La 4 iunie 2013, Veronica Abramciuc împreună cu soțul său, Valentin Crîlov, au fost excluși din conducerea partidului pentru acțiuni care ar fi în detrimentul mișcării socialiste. În prezent, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi sunt deputaţi în Parlament pe lista PSRM. Veronica Abramciuc s-a retras definitiv din viaţa publică.

Pe data de 7 iunie 2012, încă trei deputaţi au părăsit PCRM. Este vorba de Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnarenco, activînd în calitate de deputaţi neafiliciaţi. Cei trei şi-au motivat plecarea prin decizia comunistilor de a boicota şedinţele Parlamentului. Ulterior, aceştia au format Partidul „Renaştere”, iar Vadim Mişin a devenit preşedinte al formaţiunii. La alegerile din 30 noiembrie 2014, Partidul Renaştere nu a acumulat voturile necesare pentru a trece pragul electoral şi a accede în Parlament. După 16 ani de activitate legislativă, Vadim Mișin s-a retras din viața publică.

Pe data de 28 septembrie 2012, Partidul Comuniştilor a fost părăsit de Ion Ceban, care s-a alăturat echipei Partidului Socialiştilor. Igor Dodon a declarat atunci că, Ion Ceban a plecat din PCRM din motiv că Partidul Comuniştilor s-a aliat cu PSD. În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, Ion Ceban a devenit deputat în Parlamentul RM pe lista PSRM. Ulterior, în cadrul alegerilor locale generale ordinare din 2015, Ion Ceban a devenit consilier municipal în cadrul Consiliului Municipal Chişinău, renunţînd astfel la mandatul de deputat. Acesta este preşedintele fracţiunii PSRM din CMC.

Un alt deputat care a părăsit Partidul Comuniştilor este Sergiu Sîrbu. Pe 12 decembrie 2012, Sîrbu a spus că e nemulțumit de politica promovată de PCRM. Ulterior, pe 12 iulie 2013, Sergiu Sîrbu a aderat la Partidul Democrat. În prezent, acesta deţine funcţia de deputat în Parlamentul RM pe lista PD.

Pe 12 aprilie 2013, deputaţii liberali Ana Guţu, Ion Hadârcă, Oleg Bodrug, Vadim Vacarciuc, Anatol Arhire, Valeriu Saharneanu şi Vadim Cojocaru, membri ai Grupului de reformă PL, au cerut organizarea Congresului extraordinar al partidului şi alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea acestei formaţiuni. O zi mai tîrziu, deputaţii respectivi au fost excluşi din Partidul Liberal. În aceste condiţii, cei 7 deputaţi au constituit fracţiunea Partidului Liberal Reformator, iar ulterior şi partidul cu aceeaşi denumire. Din mai 2013 până în noiembrie 2014 PLR a participat la actul de guvernare în cadrul Coaliției Pro-Europene. În prezent, toţi în afară de Ana Guţu fac parte din PLR, fără a deţine care funcţii. Recent, Ana Guţu a creat grupul de iniţiativă pentru constituirea partidului politic „Dreapta”.

Pe 6 martie 2014, Iurie Bolboceanu a părăsit Partidul Democrat şi fracţiunea parlamentară a acestuia, motivînd că nu se regăsește în această formațiune, dar și pentru că s-a dezamăgit de politica moldovenească. Ulterior, acesta a activat în calitate de deputat neafiliat. După dizolvarea ultimului Parlament, Iurie Bolboceanu s-a restras din viaţa publică. Recent, acesta a devenit bunic.

Pe data de 6 octombrie 2014, Grigore Petrenco a anunțat că își suspendă calitatea de membru al Partidul Comuniștilor și intenționează să participe la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe listele altui partid. Acesta şi-a motivat decizia spunînd că „Voronin a vândut partidul înainte de alegeri”. În luna aprilie, fostul deputat a devenit preşedinte al Partidului „Casa Noastră-Moldova”. În prezent, Grigore Petrenco este arestat preventiv pentru 45 de zile. Acesta a fost reținuț pe 6 septembrie anul curent, în timpul unor proteste în faţa sediului Procuraturii Generale.

Parlamentul 2014-2015

Nici după alegerile din noiembrie 2014, plecările subite nu au încetat.

La prima ședință a Parlamentului, 29 decembrie 2014, Irina Vlah, deputat pe lista Partidului Comuniștilor  a părăsit fracțiunea. Deputata și-a motivat decizia prin faptul că PCRM nu a respectat opțiunea alegătorilor din Autonomia Gagauză de a se apropia de Federația Rusă. Ulterior, în martie 2015, ea a devenit Bașkan al Găgăuziei și a părăsit Legislativul.

Următorul a fost Iurie Leancă. Leancă a plecat din Partidul Liberal Democrat în luna februarie 2015. Motivul plecării sale a ținut de faptul că nu a fost propus de fracțiunea sa, din nou, la postul de Premier. El a fost urmat de deputatul  PLDM, Eugen Carpov. Cei doi au constituit Partidul Popular European din Moldova.

În iulie 2015, Lidia Lupu, a părăsit fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Lupu nu a explicat clar motivul plecării sale, cert este că în calitate de ales local Lidia Lupu a votat pentru un președinte de raion democrat. Acum ea este deputat neafiliat.

Ulterior, în vara 2015, deputatul PLDM, Nicolae Juravschi a părăsit fracțiunea, motivîndu-și decizia prin faptul că imaginea PLDM este șifonată. Juravschi s-a alăturat deputaților Leancă și Carpov.

Două luni mai tîrziu, în septembrie, deputatul PLDM, Petru Știrbate a plecat din fracțiune, motivul la fel fiind lipsa de credibilitate a PLDM. Știrbate susține că este deputat independent.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților