Speakerii NB-8 îndeamnă mediul academic, tinerii și societatea civilă din Republica Moldova să se implice mai activ în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mesajul a fost adresat în cadrul unei întîlniri pe care au avut-o președinții de parlamente din Statele Baltice și Nordice cu studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, transmite CURENTUL.
Oficialii străini le-au explicat tinerilor că integrarea europeană înseamnă o viață mai bună pentru cetățeni, stat de drept, valori europene și stabilitate, iar în realizarea acestui obiectiv trebuie să fie implicați toți cetățenii.
Totodată, speakerii NB-8 au reiterat sprijinul de care beneficiază Republica Moldova din partea Statelor Nordice și Baltice în realizarea acestui obiectiv și disponibilitatea acestor țări pentru transfer de experiență și bune practici.
„Republica Moldova este o țară norocoasă pentru că beneficiază de susținerea atît a Statelor Nordice, cît și a Statelor Baltice. Obiectivul nostru este să devenim membru cu drepturi depline al UE, după ce, pe 27 iunie, vom semna Acordul de Asociere”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Rectorul USM, Gheorghe Ciocanu a subliniat că mediul academic va continua să promoveze valorile europene în societate, iar Universitatea de Stat din Moldova are deja stabilite proiecte de mobilitate academică cu mai multe instituții de învățămînt din Europa.
Curentul.md precizează că această întîlnire încheie programul Summit-ului Speakerilor Statelor Baltice și Nordice (NB-8), care a avut loc în premieră la Chișinău, în perioada 12-14 mai 2014, la inițiativa președintelui Parlamentului Igor Corman.
Adrian Platon