În perioada electorală, orice sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor pot fi efectuate exclusiv cu condiția informării prealabile a Comisiei Electorale Centrale (CEC), transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al instituţiei.
Înștiințarea va conține date despre instituția ce va desfășura sondajul de opinie, perioada de efectuare a acestuia, eșantionul propus și comanditarul sondajului.
Potrivit art.641 alin.(10) din Codul electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel tîrziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, în ziua alegerilor, pînă la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor.
Menționăm că duminică, 28 iunie 2015, în 457 localități va avea loc turul al doilea de scrutin, iar în s. Ulmu, r-nul Ialoveni și s. Topal, r-nul Cimișlia – votarea repetată.
Adrian Platon