[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sondaj: Partidele cu cele mai mari şanse de a accede în Parlament
4 Februarie

Cela mai influente partide politice ale lunii ianuarie 2014 sunt PLDM, PCRM şi PDM. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de Institutului de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON”.

Conform estimărilor experților, PLDM este primul clasat, acumulînd 222 de puncte. Poziția de lider a liberal-democraților  este determinată de faptul că este cel mai important partid de guvernare, cu cei mai mulți deputați în coaliția de guvernământ și cea mai numeroasă prezență în Executiv. A fost apreciat și faptul că PLDM a intrat în an electoral ”pe val”.

PCRM – 175 de puncte. Se estimează că, comuniștii  vor fi principalii rivali ai liberal-democraților în viitoarea campanie electorală, iar în jurul acestor două partide se va constitui viitoarea coaliție de guvernare în Republica Moldova.

PDM(160 de puncte). ”Locul al treilea ocupat de PDM poate fi vital în croirea viitoarei coaliții de guvernare după alegerile parlamentare”, susține experții.

”Se cere de menționat, că doar aceste trei partide pot fi sigure de accederea în Parlament la viitoarele alegeri și se simt confortabil în perspectiva trecerii pragului electoral, care la moment este de 6%, unul destul de ridicat”, se spune în analiză.

Partidul Liberal este pe locul IV, Liberal-Reformatori  pe V, Antimafie pe VI, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova –pe VII,  Partidul Popular din Republica Moldova pe VIII(în ușoară creștere). Pe ultimele două locuri sunt clasate Partidul Național Liberal și  Partidul „Renaștere”(în premieră în top).

”Este puțin probabil ca în lunile următoare, în lipsa unei veritabile „forțe a treia”, se intervină careva schimbări majore în configurația politică”, se mai spune în comentariul POLITICON.

La realizarea TOP 10 au participat 30 de experți.

Adrian Pancu

Inapoi la arhiva noutaților