[ X ]
[ X ]
[ X ]
Societatea civilă: Majoritatea partidelor din Moldova nu includ pe listele electorale persoane cu dizabilităţi
18 Noiembrie

Majoritatea partidelor politice din Republica Moldova nu includ pe listele lor electorale persoane cu dizabilităţi, iar în platformele formaţiunilor, grupul persoanelor cu dizabilităţi este foarte general reflectat. Mai multe declaraţii în acest sens au fost făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit reprezentantului Asociaţiei Keystone Human Services International Moldova, Natalia Cojocaru, grupul persoanelor cu dizabilităţi este foarte clar reflectat în platformele electorale ale partidelor politice cu drept de a participa la alegeri.

„În septembrie, Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia Keystone a invitat partidele şi organizaţiile social-politice din ţară de a subsemna Carta de principii şi angajamente în domeniul dizabilităţii şi de a include recomandările din aceasta Cartă în platformele lor electorale. Carta este un document de propuneri care a fost elaborat de societatea civilă şi se refereau la domeniu dizabilităţii. Documentul a fost înaintat către 41 de partide cu drept de a participa la alegeri. Au răspuns invitaţiei doar 6 partide”, a declarat aceasta.

În context, directorul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, a spus că realizarea dreptului la vot trebuie să aibă loc fără intimidări. De asemenea, Meşter a propus partidelor politice din viitorul Parlament să elaboreze pe perioada mandatului un proiect naţional de acţiuni privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

La rîndul său, directorul Asociaţiei „Motivaţie”, Igor Mereacre, a menţionat că majoritatea partidelor politice de la noi nu promovează pe listele electorale persoane cu dizabilităţi, specificînd în acest sens că doar Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul „Democraţia Acasă” au cîte doi candidaţi din această categorie.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților