[ X ]
Societatea civilă: Există riscul ca în viitorul Parlament să avem mai puţine femei
6 Octombrie

În viitorul Parlament am putea avea mai puţine femei decît în prezent, deşi prezenţa lor pe listele electorale este mai mare. Declaraţii în acest au făcut astăzi reprezentanţii societăţii civile în cadrul unei conferinţe de presă cu tema „Prezenţa femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi”, transmite CURENTUL.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, aceasta s-ar putea întîmpla din cauză că unele partide de la guvernare au plasat pe primele locuri mai multe ministre, care ar putea să renunţe la mandatul de deputat în favoarea unei funcţii în Executiv.

Alexei Buzu, director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat că media prezenţei femeilor – candidaţi la funcţia de deputat pe actualele liste electorale este de 30,1%.

Cele mai multe femei se regăsesc pe lista electorală a Partidului Politic „Democraţia Acasă” – 49,1%; Partidul „Renaştere” – 41,2%; Partidul Liberal Democrat din Moldova – 35,9%; Partidul Liberal şi Partidul Democrat – 35%; Partidul Liberal Reformator – 32,7; Partidul Popular din Republica Moldova şi Partidul politic „Mişcarea Populară Antimafie” – 31,1.

Restul partidelor politice au promovat pe listele electorale mai puţin de 30% de femei. Cel mai mic procent al prezenţei feminine îl are Partidul „Forţa Poporului” – doar 16,5%.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile au menţionat că partidele de la guvernare nu şi-au respectat propriile angajamentele în ceea ce priveşte prezenţa femeilor pe listele electorale, neadoptînd mai multe proiecte de lege în acest sens.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților