[ X ]
Socialiştii propun un program de dezvoltare social-economică a RM pe termen mediu. DETALII!
18 Iulie

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)  a propus astăzi un program de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova pe termen mediu (anii 2015-2018). Prezentarea a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă.

După cum transmite CURENTUL, programul a fost elaborat de un grup de experţi, în frunte cu Zinaida Greceanîi, pe parcursul ultimelor  zece luni.

“Acesta a fost făcut în urma unei analize detaliate a situaţiei social-economice a RM în cele două decenii de independenţă. Rezultatele indică faptul că ţara noastră se află într-o situaţie proastă”, a declarat preşedintele PSRM, Igor Dodon.

El a spus că pentru a face schimbări este nevoie de alege priorităţile şi de a se vedea ce se poate face pentru asigurarea atingerii obiectivelor.

Zinaida Greceanîi a menţionat că adoptarea unui nou model de dezvoltare social-economic este obligatoriu pentru a revigora economia ţării.

“Economia lucrează pentru a soluţiona problemele sociale şi în prim-plan trebuie să fie omul”, a spus ea.

Potrivit ei, în program sunt fixate câteva obiective: creşterea ratei de ocupare a populaţiei în cadrul economiei, respectiv în perioada de 4 ani – creşterea numărului locurilor de muncă cu 200 mii, creşterea accelerată a salariilor, mărirea pensiei pentru a depăşi nivelul minim al existenţei.

Totodată, socialiştii propun introducerea unor standarde minime, care să satisfacă necesităţile minime ale cetăţenilor.

“Aproape 80% din potenţialul economic e menţinut de câteva grupuri, iar inechitatea socială a crescut semnificativ”, susţin ei.

Socialiştii mai propun prin noul model de dezvoltare ca venitul minim garantat să fie echivalent cu minimul de existenţă, să fie revizuit în totalitate sistemul de medicină şi a  sistemului de educaţie.

Igor Dodon a spus că PSRM a identificat două metode pentru a atinge scopurile propuse: măsurile economice şi măsurile de combatere a dominaţiei oligarhice.

“E timpul să facem schimbarea şi să înlăturăm oligarhii de la conducere”, a subliniat Dodon.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților