[ X ]
[ X ]
[ X ]
Socialiştii au făcut mai multe propuneri guvernării: Asta ar da o siguranță pentru toți
8 Aprilie

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și-a expus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, poziția față de politica bugetar-fiscală. Potrivit lor, guvernarea a elaborat o politică bugetar-fiscală incorect, de aceea au mai multe propuneri în acest sens, transmite CURENTUL.

Liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că, este ferm convins că majoritatea cetățenilor, agenții economici din R. Moldova, simt pe pielea proprie că situația economică în R. Moldova se înrăutățește.

”Vina și  greșelile o poartă politicile promovate de guvernare în ultimii ani. Politica fiscală și bugetul care îl propune pentru 2015 o fac prin majorări de taxe și impozite, ceea ce este o abordare greșită”, a subliniat Dodon.

Totodată, socialiștii și-au reiterat poziția precum că,  trebuie să fie diminuat numărul de impozite existente, de la 23 – la 11 tipuri de impozite.

În același context, deputatul socialist, Zinaida Greceanîi a sugerat să fie stabilit prin lege: “Codul Fiscal nu poate fi modificat mai des decît odată la 3 ani”. ”Asta ar da o siguranță pentru toți agenții economici și pentru toate persoanele fizice ca să-și facă planuri pentru viitor”, a precizat ea.

La fel, Greceanîi a enumerat și cîteva dintre propunerile socialiștilor pentru politica bugetar fiscală. ”La concret, propunem: să revenim la cota zero la impozitul pe venit, pe venitul reinvestit în afaceri de producere; pentru toată agricultura să fie stabilă cota de 20 % la taxa de valoare adăugată cu restituirea integrală a acestor 20% din bugetul de stat pentru producătorii agricoli; taxa pentru folosirea drumurilor să fie păstrată la nivelul actual și să nu mergem cu majorări pentru 2015; propunem să revenim la cota TVA pentru gazul natural importat de 5 %. Aceste sînt doar unele dintre propunerile noastre”, a conchis  deputata.

În final, Igor Dodon a afirmat că, cel mai probabil Guvernul își va asuma în fața Parlamentului responsabilitatea pentru adoptarea politicii bugetar-fiscale, dar și a bugetului pentru 2015. ”Ei știu că vor apărea multe întrebări la care nu au răspuns în fața deputaților”, a mai spus socialistul.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților