[ X ]
[ X ]
[ X ]
Situația partidelor din Moldova înainte de startul oficial al campanei electorale
6 Septembrie

Partidele din Moldova au intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor către campania electorală a alegerilor parlamentare care vor avea loc pe data de 30 noiembrie 2014. Startul oficial al campaniei va fi dat pe data de 1 octombrie, dar majoritatea partidelor care au intenții serioase legate de scrutinul din anul curent, demult se află în campanie, chiar dacă nu afișează acest lucru oficial. Prin prezentul comentariu ne-am propus să dăm o scurtă caracteristică situației fiecărui partid înainte de startul oficial al campaniei electorale.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova pornește în alegeri din postura de cel mai influent partid autohton, lucru atestat de toate sondajele de opinie din ultima perioadă. Totuși, ratingul acestei formațiuni este cu mult mai mic decît în precedentele alegeri și acest lucru se explică prin scindările și scandalurile interne care au marcat activitatea respectivei formațiuni în ultimii ani. Partidul continuă să se țină pe imaginea liderului său, Vladimir Voronin, pe simbolurile sale destul de atractive pentru un anumit segment de electorat, dar și pe nostalgiile cu care trăiesc cîteva sute de mii de cetățeni. Totuși, șansele ca acest partid să revină la guvernare de sine stătător, dacă e să credem sondajelor, sînt practic inexistente. PCRM ar putea reveni la putere doar în cadrul unei eventuale coaliții postelectorale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova continuă să fie cea mai influentă formațiune politică de orientare democratică și pro-europeană. Cea mai mare parte a succeselor înregistrate de Moldova în ultimii ani pe calea integrării europene este puternic asociată cu PLDM, inclusiv și dat fiind faptul că toate cele trei guverne democratice, pro-europene de la 2009 încoace au fost conduse de exponenți ai PLDM. Totuși, sondajele arată o diminuare oarecare a rating-ului acestei formațiuni comparativ cu precedentele alegeri, lucru pe care experții îl trec în contul aflării la guvernare a formațiunii în ultimii cinci ani, perioade în care scăderea popularității este inevitabilă. PLDM are șanse să rămînă la guvernare, însă, cel mai probabil, doar în cadrul unei noi coaliții pro-europene. Pentru aceasta trebuie ca atît PLDM, cît și potențialii săi parteneri de coaliție să înregistreze un rezultat bun în apropiatele alegeri.

Partidul Democrat din Moldova a lucrat mult în ultimii ani la consolidarea structurii sale pe interior, dar și la îmbunătățirea și promovarea imaginii sale. Astăzi, sondajele de opinie creditează PDM cu a treia șansă după PCRM și PLDM. Formațiunea are un larg acces la resursele administrative, are apreciabile resurse mediatice, financiare și umane, adică dispune de toate cele patru componente absolut necesare pentru un rezultat bun în alegeri. Rămîne doar să valorifice oportunitățile pe care le are. Dat fiind poziționarea sa reușită (pe centrul eșichierului politic), PDM are un vast spațiu de manevră în perioada de după alegeri, ceea ce sporește șansele sale de a rămîne la guvernare.

Partidul Liberal, chiar dacă a pierdut ușor din rating de pe urma scindării sale care s-a soldat cu apariția unui concurent în plus pe dreapta eșichierului politic, totuși, păstrează mari șanse de a rămînea la putere. Toate sondajele de opinie din ultima perioadă au demonstrat că, chiar dacă este la limita pragului de 6%, această formațiune, cel mai probabil, va face parte din viitorul Parlament. Șansele sale ar putea crește considerabil dacă formațiunea va lua unele decizii importante în cadrul Congresului din perioada imediat următoare. Mai mult ca atît, odată trecut în Parlament, PL va avea șanse reale de a ajunge la guvernare alături de alte partide democratice, dacă acestea vor ajunge la un compromis și vor constitui o nouă coaliție postelectorală.

Partidul Liberal Reformator, chiar dacă are o istorie relativ scurtă, a reușit să se manifeste activ atît în cadrul coaliției de guvernare, cît și la nivel de teritorii, consolidîndu-și structurile locale. Dar, chiar și în această situație, șansele PLR de a accede în Parlament vor deveni reale doar dacă formațiunea va reuși să atragă în rîndurile sale minimum o personalitate puternică sau dacă va participa la alegeri în cadrul unui eventual bloc electoral.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a crescut mult în ultimii ani, promovînd mesaje electorale clare și poziționîndu-se reușit pe stînga eșichierului politic ca o formațiune promotoare activă a integrării euro-asiatice a Republicii Moldova. Unii experți creditează PSRM cu șanse reale de a accede în Parlament, dar totul depinde de care va fi dispoziția electoratului de stînga în ultimul moment. Or, acest electorat, chiar dacă tradițional e considerat unul stabil, totuși, uneori este imprevizibil.

Unele sondaje atestă și creșterea semnificativă a rating-ului partidului condus de Renato Usatîi, ultima denumire a căruia este PaRUs. Totodată, anumiți experți cred că datele respective sînt „umflate”, de aceea alegerile urmează să pună punctele pe i în acest aspect.

Experții dau puține șanse altor partide de a accede în Parlament. Dar, nu este exclus că situația se poate schimba pe ultima sută de metri, inclusiv pot apărea noi construcții electorale, și atunci despre șansele partidelor respective se va putea de vorbit deja în alți termini.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților