[ X ]
„Situația în care a nimerit Dorin Chirtoacă nu este deloc bună pentru el”
14 Iunie

În aceste zile s-au împlinit șapte ani de cînd Dorin Chirtoacă este Primar general al municipiului Chișinău, ceea ce este un bun motiv de reflecție asupra modului în care tînărul Primar și-a exercitat mandatul.

Dacă în prima jumătate a primului său mandat, Dorin Chirtoacă s-a ciocnit cu multiple obstacole, de multe ori generate sau create de autoritățile centrale ale statului, apoi în următorii cinci ani situația la acest capitol s-a îmbunătățit considerabil. Crearea Alianței pentru Integrare Europeană, din care făcea parte și Partidul Liberal, vicepreședinte al căruia este Dorin Chirtoacă, i-a permis Primarului capitalei să-și exercite în condiții cît de cît normale cea de-a doua jumătate a primului mandat și prima jumătate a celui de-al doilea mandat. Chiar dacă Dorin Chirtoacă a acuzat de nenumărate ori puterea centrală, în general, și unii parteneri de coaliție ai PL, în particular, de anumite piedici financiare sau administrative, totuși, situația lui a fost mult mai bună decît pe timpul guvernării comuniste. Aceasta i-a permis să-și îndeplinească o parte din angajamentele asumate fașă de locuitorii capitalei. În rezultat, către alegerile locale generale din 2011, el a venit cu cîteva realizări importante, printre care se numără: soluționarea veșnicei probleme de la stația de epurare, începutul reconstrucției capitale a unor străzi din Chișinău, înnoirea parcului de troleibuze. Ulterior, în cel de-al doilea mandat, el a continuat să pedaleze în această direcție, reușind să înregistreze noi rezultate la capitolul reconstrucția de străzi și reînnoirea parcului de troleibuze. Însă, aici realizările sale, cel puțin cele resimțite de omul de rînd, se cam termină. Repet: cele resimțite de omul de rînd, nu și cele raportate de către Primar sau alți reprezentanți ai primăriei cu diferite ocazii.

În același timp, o scurtă retrospectivă a situației din ultimii ani arată că tînărul Primar al capitalei rămîne restanțier la mai multe capitole, printre acestea numărîndu-se: demolarea monumentelor de arhitectură, defrișarea spațiilor verzi și eliberarea autorizațiilor de construcție pe teritoriul acestora, nesoluționarea problemei cîinilor vagabonzi, eșuarea proiectului de mansardare, astfel urmînd să fie soluționată problema asigurării oamenilor cu locuințe la preț accesibil, nesoluționarea problemei construcțiilor neautorizate etc. Numeroasele proteste care au avut loc în acești ani la Primăria capitalei sînt dovezi directe că la capitolele menționate mai sus, Dorin Chirtoacă a suferit un eșec total, iar oponenții săi politici, în primul rînd Partidul Socialiștilor, a încercat să profite la greu de această situație.

Nu în ultimul rînd, ar fi de menționat desele conflicte pe care Primarul le are cu diferiți consilieri municipali sau grupuri din Consiliul Municipal Chișinău, ceea ce dă o impresie extrem de proastă despre organele cu putere de decizie în municipiu, în special aruncînd umbră pe numele Primarului. Iar dacă mai adăugăm aici că, după excluderea PL de la guvernare la nivel central, au avut de suferit și relațiile Primarului cu consilierii din partea partidelor democratice, atunci vedem că situația în care a nimerit Dorin Chirtoacă la finele celui de-al doilea mandat al său nu este deloc bună pentru el.

Gaz  pe foc toarnă și inițiativa socialiștilor de a organiza un referendum în problema demiterii Primarului capitalei, care a primit deja undă verde din partea instanței de judecată. Însăși existența unei astfel de inițiative și avizul pozitiv al instanței de judecată sînt un motiv în plus ca oamenii să se gîndească la modul serios la viitorul politic al Primarului capitalei, iar în lumina celor scrise mai sus acest viitor nu arată deloc bine. Dacă anterior partidele democratice fie îl susțineau pe Dorin Chirtoacă, fie nu-l împiedicau să-și facă interesele pentru a nu fi acuzate că favorizează o eventuală venire în fruntea capitalei a forțelor revanșarde și pentru a nu-și prejudicia pozițiile în rîndurile electoratului de pe acest segment, acum situația este total diferită. Dat fiind nemulțumirea existentă în societate față de activitatea Primarului (chiar și dacă acesta are și unele realizări frumoase), pentru partidele de pe această parte a eșichierului politic este mai convenabil să se desocieze de Dorin Chirtoacă decît să-l susțină. În această situație, nu este exclus că Dorin Chirtoacă ar putea fi impus să plece din fruntea capitalei într-un mod deloc onorabil pentru el.

În ultimul timp, se vorbește tot mai insistent în anumite cercuri că pe Dorin Chirtoacă nu-l mai interesează Primăria capitalei și că acesta ar fi decis să plece în Parlament, alături de unchiul său, Mihai Ghimpu, urmînd ca în scurt timp să-l înlocuiască în funcția de Președinte al Partidului Liberal. Aceasta însă nici pe departe nu înseamnă că Primarul își va soluționa toate problemele dintr-o singură lovitură. Mai mult ca atît, dacă nu se poziționează rapid în raport cu amenințările ce vin în adresa sa ca primar, el riscă să compromită și șansele PL, pentru care pînă acum a fost și este o locomotivă electorală. Șansele electorale ale PL și așa au scăzut dramatic după scindarea acestei formațiuni, care s-a soldat cu crearea Partidului Liberal Reformator. Acum, dacă referendumul privind demiterea lui Dorin Chirtoacă va avea loc concomitent cu alegerile parlamentare, după cum își doresc socialiștii, Dorin Chirtoacă, care continuă să fie locomotiva electorală a PL, va trebui să lupte pe două fronturi (parlamentar-național și local), asupra sa fiind canalizat un puternic flux de informații negative. Nu este un secret că capacitățile sale și ale formațiunii de a lupta și pe un singur front sînt reduse, dar mite pe două, de aceea, în toamnă am putea asista la o mare surpriză, care ar putea consta în rămînerea PL în afara Parlamentului. Dar situația nu se va schimba cu mult nici în cazul în care referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă va avea loc după alegeri. Or, acesta va atîrna ca o sabie a lui Damocles de asupra sa, amintindu-le tot timpul oamenilor că Primarul este acuzat de incompetență și că în scurt timp va trebui să plece din funcție.

Cele menționate mai sus arată că cea de-a șaptea aniversare a lui Dorin Chirtoacă în funcția de Primar al capitalei este mult mai sumbră decît precedentele șase, iar dacă nu va face nimic pentru redresarea situației, actualul Primar riscă să-și rateze nu doar funcția, ci și viitorul politic.

Dumitru Spătaru 

Inapoi la arhiva noutaților