[ X ]
Sînt ratat! Scoate-mă din politică!
15 Martie

Postul de televiziune PRO TV din România a difuzat pînă acum cîteva zile o emisiune care s-a bucurat de mare succes. Aceasta se numea: „Sînt celebru! Scoate-mă de aici” și i-a avut pe post de protagoniști pe unele celebrități „plasate” în junglă, care trebuiau să facă față unor provocări destul de mari. Nu sînt fanul unor astfel de emisiuni, dar trebuie să recunosc că denumirea ei e destul de intrigantă, atît de intrigantă încît m-a determinat să o raportez la politica moldovenească.

Sigur, nu propun ca politicienii noștri să fie duși în junglă și puși să mănînce viermi, să pună mîna pe șerpi, să se urce pe otgoane sau să stea flămînzi. Deși, nici asta nu ar strica. Ceea ce propun eu este lansarea, prin analogie cu această emisiune, a unui proiect național care s-ar numi „Sînt ratat! Scoate-mă din politică” și care i-ar viza pe ratații din politica moldovenească – începînd de la deputați, miniștri și terminînd cu reprezentanți ai partidelor extraparlamentare, care doar se numesc politicieni, iar în realitate nimic în comun cu politica nu au.

La realizarea acestui proiect poate fi antrenat fie un operator de telefonie mobilă, care să fixeze un preț simbolic pentru sms-urile trimise de cetățenii ce doresc să participe la acest proiect, fie o puternică și credibilă resursă on-line, care să colecteze opinii în acest sens, fie o companie sociologică, care să efectueze periodic sondaje la temă etc. Adică, posibilități de a afla pe cine oamenii îl consideră ratat și cui îi recomandă să părăsească politica moldovenească, sînt mai multe, important e să existe voință pentru a implementa un astfel de proiect.

În continuare, în baza datelor colectate de compania de telefonie mobilă, compania sociologică sau resursa on-line, o dată în lună să se facă totalurile și să se anunțe public pe cine oamenii îl consideră ratat în politica moldovenească și cui îi recomandă să o părăsească.

Desigur, un astfel de proiect va avea mai mult un caracter consultativ, deoarece, în condițiile în care Constituția Republicii Moldova prevede mai multe drepturi cetățenești, nu poți pur și simplu să-i interzici cuiva să facă politică. De asemenea, nu există nici o garanție că anumiți politicieni nu ar folosi acest proiect pentru a-și ponegri oponenții. Dar, totuși, există și un șir de beneficii, iar cel mai mare ar fi că politicienii noștri ar fi motivați să activeze cu adevărat să aibă un comportament demn, știind că sînt monitorizați în permanență de cetățeni în cadrul unui astfel de proiect. Iar dacă mai adăugăm aici că unii dintre „eroii” acestui proiect ar putea da dovadă de bun simț (lucru în care cu greu se poate de crezut) și chiar vor abandona politica, înțelegînd că sînt niște ratați, atunci beneficiile vor fi și mai mari. Căci, curățarea politicii de „impurități” poate să aibă doar efecte benefice.

Deci, eu am dat ideea. Cine o implementează?

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților