[ X ]
[ X ]
[ X ]
Singur în fața politicienilor
28 Septembrie

Anume așa este alegătorul din Republica Moldova. Și dacă cineva crede că politicienii luptă pentru votul alegătorului, se înșeală amarnic. Politicienii nu încearcă să convingă alegătorii că ei, echipele, programele și ideile lor sînt cele mai bune – ei luptă cu alegătorii, cu luciditatea acestora, inventînd tot noi și noi metode cu scopul de a-i prosti, a-i manipula, a-i dezinforma, pentru a obține ceea ce-și doresc cel mai mult – puterea. Iar de putere au nevoie nu pentru a soluționa problemele cu care se confruntă țara (așa cum iubesc ei să spună), ci pentru a-și satisface cu totul alte interese care nu au nimic în comun cu ale cetățenilor.

Pentru acești politicieni, alegătorul este ca un mistreț în pădure, pe care ei, deghizați în vînători, îl urmăresc, îl hăituiesc, așteptînd momentul pentru a-i aplica lovitura decisivă. Iar ulterior, cînd mistrețul va zace la picioarele lor, vor scoate sticlele de băuturi super sofisticate și scumpe și vor da chef, celebrînd astfel o vînătoare reușită.

Astăzi, nu există ființe mai singuratice decît alegătorii din Republica Moldova. În mod normal, de partea alegătorilor ar trebui să fie presa, structurile societății civile, diverși lideri de opinie etc. Dar majoritatea acestora au ales cea mai comodă cale posibilă, trecînd în tabăra politicienilor. Desigur, mulți dintre ei continuă să o facă pe avocații poporului, dar aceasta e doar de ochii lumii. Astfel, în loc ca politicienii să fie singuri în fața poporului, să treacă prin toate cercurile infernului politic pentru a obține un vot de încredere din partea cetățenilor, constatăm că politicienii stau comod înconjurați de o întreagă suită de jurnaliști, analiști, ong-iști, iar alegătorul, în loc să judece, se roagă să scape din această luptă cu politicienii cu pierderi cît mai mici posibil.

Din păcate, asta e situația reală, dincolo de declarațiile frumoase ale politicienilor dincolo de rapoartele triumfaliste ale ONG-urilor și dincolo de materialele frumoase ce apar în presă. Și dacă tot avem această situație, e logic să spunem că la, 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova va avea loc o mare vînătoare de mistreți, dar nu alegeri parlamentare. Cine va servi băuturi scumpe lîngă leșurile mistreților împușcați în timpul acestei mari vînători, nu este greu să ne dăm seama…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților