[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicatele insistă asupra instituirii Tribunalului muncii
23 Decembrie

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au înaintat propuneri în vederea instituirii Tribunalului muncii, în cadrul ședinței de totalizare a Comitetului, care s-a desfășurat luni, 22 decembrie curent, informează CURENTUL.

Astfel, sindicaliștii au propus Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective să formeze grupul de lucru din partenerii sociali, cu atragerea în activitatea acestuia a reprezentanților Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Academiei de Științe a Moldovei, Universității de Stat din Moldova, Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, în vederea elaborării propunerilor concrete pentru instituirea Tribunalului muncii întru soluționarea litigiilor și conflictelor de muncă.

”Soluţionarea eficientă a divergenţelor dintre salariaţi şi angajatori este o condiţie incontestabilă de asigurare a respectării drepturilor şi intereselor părţilor raporturilor de muncă”, a menționat Oleg Budza, președintele CNSM.

Potrivit liderului sindical, constituirea Tribunalelor a fost  conştientizată  încă la etapa de elaborare a proiectului Codului muncii al Republicii Moldova, din anul 2003, însă care din motive neclare reglementările acestuia au fost excluse.

În final, membrii Comitetului Confederal al CNSM au propus ca prima ședință a grupului de lucru să fie convocată de către Comisia națională pentru consultări și negocieri colective nu mai târziu decât ultima decadă a lunii ianuarie 2015.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților