[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicatele au înaintat propuneri pentru Programul de activitate al viitorului Guvern
1 Februarie

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-a întâlnitsâmbătă, 31 ianuarie, cu prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, pentru a expune propunerile sindicatelor pentru noul Program de activitate al viitorului Guvern, transmite CURENTUL.

Astfel, în domeniul parteneriatului social CNSM propune de a perfecţiona cadrul legal în domeniul parteneriatului social, în principal ce vizează sporirea eficienţei activităţii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective şi a practicii judiciare în domeniul relaţiilor de muncă.

În domeniul retribuirii muncii, sindicatele propun de a promova proiecte de documente ce ar viza îmbunătăţirea şi perfecţionarea cadrului legal din domeniul salarizării, şi anume, ce ține de stabilirea unui singur salariu minim pe economie, excluderea prevederilor legale ce favorizează achitarea salariului în plic, etc.

În ce privește domeniul impozitării persoanelor fizice, CNSM propune de a elabora şi promova politici fiscale ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri joase. De asemenea, neimpozitarea veniturilor ce sunt sub nivelul minimului de existenţă.

Totodată, în domeniul asigurării şi protecţiei sociale, Confederația propune elaborarea şi promovarea proiectelor de perfecţionare a cadrului legal în vederea asigurării unei protecţii mai înalte pentru diferite categorii ale populaţiei, precum părinţii tineri, persoanele cu dezabilităţi, şomerii, pensionarii ş.a.

În domeniul asigurării medicale: CNSM propune de a elabora şi promova proiecte de perfecţionare a cadrului legal ce vizează asigurările medicale în vederea stabilirii unei echităţi în modalitatea de calcul şi plată a contribuţiilor pentru asigurarea medicală, îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, precum şi întru îmbunătăţirea nivelului general al sănătăţii populaţiei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-a propus promovarea politicilor de racordare a cadrului legal la Directivele UE, precum şi promovarea prevederilor legale ce ar reduce riscurile legate de condiţiile de muncă.

CNSM a venit cu propuneri și îndomeniul creşterii nivelului de trai al populaţiei. Astfel, este necesar de promovat politici ce ar viza racordarea legislaţiei naţionale la actele de drept internaţional în domeniul nivelului de trai, precum şi utilizarea în determinarea nivelului de trai a unor indicatori adecvaţi situaţiei din ţară.

În domeniul protecţiei producătorului autohton, CNSM propune elaborarea şi promovare modificărilor la cadrul legal ce ar stimula crearea locurilor de muncă, inclusiv ar facemai competitive mărfurile şi serviciile oferite de producătorii autohtoni.

În cadrul întâlnirii, sindicaliștii au mai propus instituirea Tribunalului muncii sau arbitrajului muncii, specializat în soluționarea conflictelor colective și litigiilor individuale; neadmiterea majorării vârstei de pensionare pentru ambele sexe, dar și neadmiterea modificărilor la Codul Muncii în detrimentul salariaților.

La rândul său, Iurie Leancă, primi-ministrul în exercițiu, a menționat că este de acord cu 90% din propunerile înaintate de conducerea CNSM și își propune ca, o dată în trimestru, să aibă ședințe de lucru cu reprezentanții sindicatelor pentru a evalua realizările propunerilor care vor fi incluse în Programul de activitate al viitorului Guvern.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților