[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicaliștii au prezentat propuneri pentru programul de activitate al Guvernului
29 Iulie

Funcționarea constantă a Comisiei Tripartite, abordarea complexă a metodelor de eradicare a economiei tenebre și a fenomenului de plată a salariului în plic, creșterea graduală a salariilor și eliminarea datoriilor la plata acestora, verificarea veridicității tarifelor stabilite pentru energia electrică și gazele naturale și  acordarea de compensații pentru păturile social-vulnerabile – acestea sunt cele mai importante revendicări ale sindicatelor, enunțate în cadrul întâlnirii cu Valeriu Streleț, candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, care a avut loc marți, 28 iulie, transmite CURENTUL.

Astfel, în vederea eficientizării activității Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC), sindicaliștii vor ca în componența acesteia din partea Guvernului să fie numiți miniștrii muncii, protecției sociale și familiei, economiei, finanțelor, justiției, educației și sănătății, care au atribuție nemijlocită la subiectele care sunt abordate în cadrul ședințelor. În același timp, s-a solicitat organizarea regulată a ședințelor CNCNC, precum și neadmiterea adoptării actelor normative din domeniul muncii și cel social-economic fără a fi coordonate în mod obligatoriu de Comisia națională.

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au propus și unele soluții ce ar combate economia informală și plata a salariului în plic.  ”Guvernul viitor nu are altă soluție, decât să lupte cu acest fenomen negativ, care, în viziunea noastră reprezintă cea maiimportantă problemă a țării”, a spus Oleg Budza, președintele CNSM. Potrivit lui, cele 15 mlrd de lei care circulă în subteranul economiei naționale ar putea fi orientate la majorări de salarii și la acordarea compensațiilor pentru persoanele nevoiașe.

Totodată, liderul CNSM a menționat necesitatea modificării Codului penal și celui contravențional prin înăsprirea amenzilor pentru întârzieri la plata salariilor, dar și pentru practicarea achitării salariilor în plic și a muncii la negru. ”În economia reală se acumulează niște restanțe salariale enorme, care trebuie să fie lichidate, iar Guvernul trebuie să adopte actele legislative necesare care să nu tolereze asemenea manifestări. În alte state aceste sancțiunile sunt foarte dure”, a adăugat el.

Alte propuneri ale sindicatelor țin de reformarea sistemului de salarizare și stabilirea unui singur salariu minim pe țară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul  indicelui prețurilor de consum, dar și de promovarea politicilor fiscale ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri joase.

”Aceste măsuri sunt extrem de necesare, în contextul recentelor majorări a tarifelor la energia electrică și gaze. Populația pur și simplu nu va avea de unde să  plătească, iar furnizorii vor rămâne fără consumatori, mai ales că aceasta va duce inevitabil la majorări în lanț la toate serviciile și mărfurile de primă necesitate”, a punctat Oleg Budza.

În acest sens, sindicatele au cerut revizuirea tarifelor, recalcularea și chiar efectuarea auditului la companiile furnizoare.

De asemenea, reprezentanții salariaților insistă asupra modificării legislației cu privire la pensii în vederea unificării mecanismului de stabilire a pensiilor pentru toți beneficiarii și elaborarea unei formule unice și simplificate de calculare a pensiei; urgentării adoptării Programului național în domeniul securității și sănătății în muncă, eficientizării cheltuielilor Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și îmbunătățirii calității serviciilor medicale.

La finalul întrevederii cu sindicatele, Valeriu Streleț a apreciat discuția drept una productivă. ”Liderii sindicali vor să fie apreciați ca parteneri sociali și să fie menținut un dialog permanent între guvern și sindicate, înțelegând că există foarte multe probleme delicate cărora trebuie să le găsim soluții, pentru a nu admite acțiuni de destabilizare. E un început de dialog pe care trebuie să-l  continuăm, sunt hotărât să o fac imediat după învestirea noului Guvern”, a menționat Streleț.

Întâlnirea cu sindicaliștii face parte din ciclul de consultări pe care candidatul la funcția de prim-ministru le-a purtat cu fracţiunile parlamentare şi partenerii sociali înaintea prezentării programului de guvernare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților