Ideea liberal-democraţilor de a organiza, pe data de 30 noiembrie, în ziua în care în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, un referendum privind introducerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană, a întîmpinat o împotrivire evidentă din partea unor politicieni, jurnalişti şi bloggeri. În timp ce unii au catalogat-o drept periculoasă, alţii au menţionat că nu este cazul ca oamenii să fie „încurcaţi” cu două evenimente cu caracter electoral diferite ca şi concept. În rezultat, s-a creat un curent de opinie destul de puternic anti-referendum, iar această stare de spirit poate dăuna unul alt proces important, la care mă voi referi mai jos.
Nu mă voi pronunţa în cazul referendumului ideea căruia a fost lansată de liberal-democraţi – la această temă s-au expus, cu argumentele de rigoare, toate părţile care s-au simţit cît de cît vizate. Pe mine mai mult mă interesează ideea unui referendum în ziua alegerilor în problema modificării art. 78 din Constituţie. Voi aminti cu această ocazie că respectivul articol se referă la procedura de alegere a Preşedintelui ţării. Nu mă voi pronunţa cum anume ar trebui modificată această procedură (Preşedintele să fie ales de popor sau de deputaţi cu majoritate simplă) – aceasta este deja treaba politicienilor. Importnt este ca acest articol să fie modificat în aşa fel încît peste un an şi jumătate de la alegerile parlamentare din noiembrie să nu avem o nouă criză politică de proporţii generată de incapacitatea Parlamentului de a alege şeful statului şi care s-ar putea solda din nou cu alegeri anticipate.
De ce acest referendum trebuie să se desfăşoare anume în ziua alegerilor parlamentare? Sînt minimum două motive. În primul rînd pentru că atunci nimeni nu va şti cu certitudine care va fi configuraţia politică a viitorului Parlament, fiecare partid se va gîndi că poate fi avantajat ulterior de schimbarea procedurii de alegere a şefului statului şi nimeni nu va crea piedici artificiale. În al doilea rînd, organizarea unui referendum atît de important în ziua alegerilor parlamentare va spori şansele ca la scrutin să participe un număr suficient de alegători astfel încît să fie posibilă validarea rezultatelor alegerilor. Că riscul unei prezenţe slabe a electoratului la votare există, nu neagă nimeni, de aceea ar trebui să fie luate şi unele măsuri suplimentare de precauţie, iar un referendum concomitent cu alegerile e o soluţie bună în acest sens. Cu atît mai mult că acest referendum ajută la soluţionarea unei probleme grave care există în Republica Moldova.
Deci, cu titlu de concluzie, se poate de spus că un referendum naţional în ziua alegerilor parlamentare nu este o idee rea. Trebuie doar să fie analizată din toate punctele de vedere şi luată decizia corectă.
Dumitru Spătaru