[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal al RM a semnat un nou plan de cooperare cu România. Iată în ce domeniu!
7 Noiembrie

Documentul a fost semnat de către Tudor Balițchi, Directorul General al Serviciului Vamal și Romeo-Florin Nicolae, Vice-președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, în cadrul unei întrevederi desfășurată, astăzi 7 noiembrie, la Chișinău. Acțiunea se înscrie în cadrul eforturilor de intensificare a relațiilor dintre cele două autorități și acordării sprijinului în toate domeniile de către Guvernul României, Repunlicii Moldova, transmite CURENTUL.

Documentul prevede, consolidarea colaborării în vederea prevenirii și combaterii fraudelor vamale la frontiera moldo-română, contrapunerea punctuală a datelor privind mijloacele de transport destinate traficului internațional de mărfuri, utilizarea mijloacelor tehnice de control, pregătirea profesională a colaboratorilor vamali, dar și alte acțiuni de cooperare în domeniul integrării europene.

La fel, oficialii au mai discutat despre aspectele importante de facilitare a traficului internațional de mărfuri, recunoașterea statutului de agent economic autorizat, AEO și analiza posibilității instituirii pe viitor a controlului  comun la frontiera moldo-română, precum și alte obiective primordiale de colaborare și simplificare a procedurilor vamale.

În acest sens, Tudor Balițchi, Directorul General al Serviciului Vamal a făcut referire la succesele înregistrate în domeniul conlucrării cu autoritățile vamale din România pe linia antifraudă în ultimii ani, în special combaterea traficului ilicit de țigarete, fiind inițiate un complex de operațiuni specifice comune, precum și desfășurarea exercițiilor comune destinate echipelor canine, care au contribuit la perfecționarea activității chinologice a administrațiilor vamale.

De asemenea, oficialii au convenit asupra analizării posibilității implementării  proiectului-pilot a controlului comun la frontiera moldo-română la unul din posturile vamale, subiect care va fi pus în dezbateri în cadrul ședinței din 20 -21 noiembrie, la Iași.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților