[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Sîrbu: Alegerile parlamentare ar putea avea loc şi pe 30 noiembrie 2014
28 Ianuarie
Foto: facebook.com

Cînd pot avea loc alegerile parlamentare în Republica Moldova? Este întrebarea la care s-a dat cu părerea deputatul PD Sergiu Sîrbu, pe profilul său de pe Facebook, transmite CURENTUL.

„Mai mulți politicieni, chiar și Președintele CEC au remarcat că intervalul de desfășurare a alegerilor este 28 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015. Am tot respectul față de aceste persoane, dar consider că interpretarea legii a fost una eronată. Intervalul în care pot avea loc alegerile este, de fapt, pînă pe data de 28 martie 2015”, a scris Sîrbu pe reţeaua de socializare.

Deputatul are şi o explicaţie în acest sens. „Potrivit art. 61 din Constituție, alegerile deputaților în Parlament se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului dau dizolvarea Parlamentului (atenție – nu de la ultimele alegeri). Potrivit art. 3 din Regulamentul Parlamentului, Legislativul se consideră legal constituit din data ședinței de constituire (care a avut loc la 28 decembrie 2010). Apropo, anume de la această dată au început să fie calculate salariile deputaților. Art. 2 din Legea despre statutul deputatului în Parlament prevede că, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou ales”, .

Potrivit acestuia, 28 decembrie 2014 este termenul în care expiră mandatul actualului Legislativ. „Anume de la acest termen urmează a fi calculate acele 3 luni în care pot avea loc alegeri. Sigur că alegerile ar putea avea loc și pe 30 noiembrie 2014, doar că va putea fi considerat legal constitiut nu mai devreme de 28 decembrie 2014. În caz contrar va fi micșorat mandatul de 4 ani al Legislativului”, a adăugat parlamentarul.

Totodată, acesta susţine că postarea sa este „o analiză pur juridică, fără nici o implicație politică și fără nici sugestie cînd trebuie organizate alegerile”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților