Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) a prezentat alternativele și opțiunile în cazul recuperării activelor fraudate din sectorul bancar, subliniind că, contractarea Kroll nu este singura soluţie de asistenţă externă. Rezultatele studiului efectuat a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de către directorul executiv CReDO, Sergiu Ostaf, transmite CURENTUL.
El a menționat că, Banca Națională a Moldovei (BNM) a semnat contractul cu compania Kroll, singura opțiune cunoscută opiniei publice, însă, potrivit lui, trebuie cunoscute și alte opțiuni.
“Societatea trebuie să cunoască faptul că există opțiuni suplimentare și complementare: (A) BNM/Guvern + Kroll și B) BIG/StARR+Instituțiile specializate de drept. În prima paradigmă (A) avem interesul creditorilor de a recupera activele îndatorate. În a două paradigmă (B) avem interesul de recuperare al activelor fraudate și responsabilizarea persoanelor implicate. Optica acestor două paradigme este diferită, prin urmare și rezultatele finale pot fi diferite”, a explicat directorul CReDO.
Ostaf a mai spus că există și o a treia opțiune – similară cu a doua (B), ce presupune implicarea unei fundații specializate în recuperarea activelor, care ar coopera cu instituții specializate în drept din Republica Moldova.
“Există argumente, precum că, din perspectiva practică abordarea cu participarea BIG sau StARR este aparent superioară abordării cu participarea Kroll (agenția privată) la capitolele: a) calitatea de cooperare necesare în desfășurarea strategiilor penale și civile în funcție de caz, b) preţul serviciilor, şi c) transferul de capacităţi către autoritățile naționale”, a afirmat expertul.
Sergiu Ostaf, a declarat, în urma studiului că, autoritățile publice (Parlamentul, Guvernul, BNM, Procuratura, CNA, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor) trebuie să examineze în substanță toate alternativele existente pertinente pentru a lua o decizie mai informată și calitativă.
Cristina Gurez