[ X ]
Sergiu Ostaf: Guvernul trebuie să includă în ordinea de zi mai multe subiecte ce ţin de reforme
3 Februarie

Guvernul trebuie să includă în ordinea de zi mai multe subiecte ce ţin de reforme. Declaraţia a fost făcută de directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, în cadrul conferinţei de presă cu tema „Opinia privind chestiunile examinate în ședința de Guvern din 03.02.2016, ora 17.00: transparența și impactul decizional”, transmite CURENTUL.

Facînd referire la ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Guvernului, Ostaf a spus că, din cele 21 de subiecte, 6 nu au îndeplinit toate condiţiile de transparenţă.

„Doar 5 subiecte se referă la anumite libertăţi antreprenoriale. Nu toate din aceste 5 creează facilităţi. În mare parte sunt măsuri de eliminare a constrîngerilor. Credem că pe agenda Guvernului trebuie să fie subiecte care facilitează dezvoltarea economiei”, a declarat acesta.

De asemenea, Sergiu Ostaf a menţionat faptul că, doar un sigur subiect se referă la Acordul de Asociere RM-UE. „Cred că Guvernul ar trebui să depună un mai mare efort pentru a adăuga subiecte ce ţin de reforme”, a adăugat directorul CReDO.

Totodată, Sergiu Ostaf a afirmat că, ar fi bine dacă Guvernul ar face publică ordinea de zi cu 3-4 zilei înainte de şedinţa propriu-zisă. Mai mult, acesta vrea ca pe lîngă notele informative a proiectelor de legi, să fie publicate şi expertizele anticorupţie ale acestora. De asemenea, Ostaf a apreciat pozitiv faptul că şedinţele Guvernului sunt transmise online.

Referindu-se la şedinţa precedentă a Guvernului, cînd premierul Pavel Filip a cerut suspendarea din funcţie a şefilor FISC, Serviciului Vamal şi Poliţiei Economice, solicitare urmată de demisia imediată a lui Ion Prisăcaru şi Tudor Baliţchi,  Sergiu Ostaf a spus că se creează precedente neplăcute.

„Această practică de intervenţie a Guvernului trebuie să fie echilibrată. Guvernul ar fi trebuit să demareze o evaluare comprehensivă. Este o opinie incorectă şi creează precedente neplăcute. Este o practică care nu corespunde standardelor internaţionale”, a conchis Sergiu Ostaf.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților