[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Ostaf: 30% din proiectele Guvernului nu respectă cerinţele de transparenţă
16 Decembrie

Circa 30% din proiectele Guvernului nu respectă cerinţele transparenţei decizionale. Cel puţin aşa arată Raportul final de monitorizare a transparenței decizionale a Guvernului Republicii Moldova în perioada 2012-2014, întocmit de Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a declarat că deşi s-a constatat o îmbunătăţire a culturii corporative în cadrul activităţii guvernului, CNP a depistat carenţe sistemice şi sistematice în ceea ce priveşte transparenţa decizională.

„30% din proiectele Guvernului  nu respectă cerinţele de transparenţă. Nu există nici o sancţiune în privinţa celor care încalcă aceste cerinţe. Raportul constată că cel puţin 32% din deciziile adoptate de Guvern nu respecta cerinţele de transparenţă”, a spus Sergiu Ostaf.

De asemenea, Ostaf a subliniat că doar 15% din toate proiectele de legi adoptate de Guvern sînt supuse expertizei anticorupţie.

„Politicul doreşte să exercite o presiune asupra procesului decizional. Doreşte să ascundă din vizorul public. Prin aceasta metodă se creează nişte situaţii preferenţiale politice pentru ei. Presiunile din partea politicului vor continua. Administraţia publică nu are mijloace de a se apăra de influenţa din partea politicului”, a adăugat preşedintele CNP.

Sergiu Ostaf a mai afirmat că încrederea în procesul decizional este în scădere, în acest sens venind şi cu un apel către viitorul guvern.

„Mesajul este foarte dur şi direct. Dacă continuăm cu acelaşi regim, încrederea fie că va stagna, fie că va degrada şi în continuare fiindcă presiunile vor continua”, a conchis Sergiu Ostaf.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților