[ X ]
[ X ]
[ X ]
Şedinlele comune ale Guvernelor României şi R. Moldova ar putea să aibă loc mai des
22 Septembrie

Ședințe comune ale Guvernelor României și Republicii Moldova trebuie să aibă loc mai des. Despre aceasta a menționat atît Premierul RM, Valeriu Streleț, cît și omologul său român, Victor Ponta, transmite CURENTUL.

Ponta a declarat că își dorește întîlniri mai dese ale Guvernelor, pentru că sunt multe lucruri de făcut și progrese de înregistrat.

“A fost o ședință cu o agendă de lucru clară, o agendă cu proiecte. Nu am dorit o ședință declarații frumoase, ci una cu lucruri importante pentru ambele maluri ale Prutului. E timpul pentru lucruri concrete”,  a declarat Premierul României.

El a anunțat despre faptul că vor fi demarate demersurile necesare pentru ca România să acorde Republicii Moldova asistență financiară rambursabilă de 150 milioane de euro, pe un termen de 5 ani. “E o etapă dificilă pentru RM, pînă va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale. Cred că e de datoria noastră să fim primii care vă putem sprijini și vă putem da acest împrumut”, a adăugat oficialul român.

Victor Ponta s-a referit și la interconectarea energetică. Potrivit lui, aceasta ar scăpa Republica Moldova de șantajul politic.

De asemenea, Premierul României a spus că Republica Moldova va mai primi 5 milioane euro pentru renovarea grădinițelor, dar s-a referit și la alte aspecte ale agendei bilaterale.

“Guvernul RM a avut întotdeauna sprijin indiferent cine e premier și miniștri. Ne facem datoria față de cei de azi și față de cei care cred în destinul nostru comun”, a subliniat Ponta.

La rîndul său, Premierul moldovean a menționat că apreciază întîlnirea și discuțiile de astăzi.

“Am stabilit să instituționalizăm acest tip de cooperare interguvernamentală și să avem întrevederi mai frecvente. Prima ședință interguvernamentală a avut loc în 2012, iar cea de-a doua – astăzi”, a spus Valeriu Streleț.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a spus că de la 30 iulie și pînă în prezent, au fost întreprinși pașii concreți pentru implementarea acordului de asociere și este recunoscător statului român pentru că este susținătorul numărul unu al integrării europene a Republicii Moldova.

“Apreciem relația noastră bilaterală și tendința de creștere a exportului. La următoarea ședință comună de Guverne ne vom propune ca obiectiv deja prezentarea rezultatelor, aplicarea deciziilor de astăzi și să avansăm pe calea europeană. Cu cît mai aproape e RM  de România, cu atît e mai aproape de Europa”, a subliniat Premierul RM.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților