[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sărbătoare la Partidul Socialiştilor. Iată motivul!
6 August

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus în prezent de către Igor Dodon, a împlinit astăzi 17 ani de la fondare, transmite CURENTUL.

Cu această ocazie, preşedintele PSRM a făcut o declaraţie în care menționează că „aduce sincere felicitări şi mulţumiri tuturor colegilor şi susţinătorilor PSRM, inclusiv miilor de membri noi care s-au alăturat în ultimele luni. Promit ca în anul 2014 PSRM va deveni un partid parlamentar influent şi va contribui la rezolvarea problemelor stringente ale societăţii spre asigurarea bunăstării şi prosperării poporului Republicii Moldova”.

PSRM a fost înregistrat la data de 6 august 1997, avînd doctrina socialist democratică și sloganul „Moldova. Muncă. Socialism”. Partidul a fost creat de foşti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM), care părăsiseră partidul la începutul anului 1996 din motive de natură strategică şi ideologice.

Congresul de constituire al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a avut loc la 29 iunie 1997, la Chişinău, la care au fost adoptate Statutul şi Declaraţia programatică ale PSRM şi alese organele de conducere.

Primul scrutin electoral la care a participat partidul, în frunte cu președintele Eduard Smirnov, a fost în anul 1998, după un an de la fondare. Atunci formațiunea politică a acumulat doar 9514 voturi (0,59%). În 2001 socialiștii au participat la alegeri împreună cu Partidul Republican din Moldova și Partidul Forţelor Progresiste din Moldova, formînd Blocul electoral “Edinstvo” și obținînd doar 7,277 voturi (0,46%). La următoarele alegeri, din 2005, PSRM la fel a format un bloc electoral și a acumulat 77 mii de voturi, însă insuficiente pentru a accede în Parlament.

În decembrie 2011, membrii Partidului au ales noua conducere, iar în calitate de președinte a fost ales Igor Dodon, deputat neafiliat, fost membru al PCRM.

Conducerea actuală a partidului susține că formațiunea politică a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar pentru viitor are planuri să vină la putere cu un procent semnificativ.

La 1 iulie 2014 PSRM are peste 15 mii de membri de partid şi 29 organizaţii teritoriale în unităţile administrative teritoriale de nivelul II (raioane şi municipii). Doar în ultimii trei ani la Partid s-au alăturat circa 8 mii de membri noi.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților