Deoarece în acest an vom avea alegeri prezidențiale directe, iar în presă se vehiculează mai multe nume de posibili candidați, am decis să fac o scurtă evaluare a șanselor fiecăruia dintre ei, pornind de la situația politică concretă, prestația fiecăruia și perspectivele pentru perioada imediat următoare.
Candidatul Partidului Democrat
Pînă în prezent, în presă s-au vehiculat numele lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Monica Babuc, Alexandru Tănase (acesta a declarat deja că nu va candida), Marian Lupu, dar și a unui candidat nepartinic, dar care ar beneficia de susținerea PD. La această etapă cert este că oricine va fi susținut de PD va avea șanse mari în competiția electorală. În primul rînd, pentru că va fi susținut de partidul care deține controlul total asupra puterii în stat, inclusiv asupra resurselor administrative. În al doilea rînd, pentru că va avea la dispoziție enorma infrastructură partinică a PD. În al treilea rînd, va avea practic cele mai mari posibilități financiare și mediatice pentru a-și promova oferta electorală.
Candidatul Partidului Socialiștilor
Cel mai des în presă este vehiculat numele lui Igor Dodon, liderul formațiunii, dar și cel al Zinaidei Greceanîi, ex-Premier. Probabil, socialiștii vor miza pe liderul lor, care, potrivit sondajelor, este văzut ca un favorit la funcția de Președinte al RM. Igor Dodon va fi avantajat puternic și de faptul că Renato Usatîi, un alt lider politic atractiv pentru respectivul segment de electorat, nu va putea candida, pentru că nu are vîrsta minimă necesară în acest sens. Șansele candidatului socialiștilor vor depinde în mod decisiv de poziția față de aceste alegeri a „Partidului Nostru”, dar și de ce candidat va susține PCRM.
Candidatul „Partidului Nostru”
Dacă ar fi candidat Renato Usatîi, cu siguranță acest partid ar fi plecat cu prima șansă în alegerile prezidențiale. Însă, nu trebuie neglijat faptul că, potrivit unor sondaje, PN este primul în preferințele alegătorilor, de aceea, orice candidat va propune acest partid, el va fi un concurent electoral serios.
Candidatul PCRM
PCRM este în cădere liberă, de aceea candidatul său va porni cu șanse reduse în lupta pentru funcția de Președinte. Însă, dacă va candida liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a mai deținut anterior funcția de Președinte al RM (în două mandate), s-ar putea să avem o mică surpriză, deoarece liderul PCRM încă continuă să se bucure de o popularitate semnificativă, avînd propriii alegători.
Candidatul PDA
Ce mai probabil, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, va fi liderul acestuia, Andrei Năstase, care, potrivit sondajelor, e văzut de mulți alegători ca și viitor Președinte al RM. Cu siguranță, va fi un concurent electoral serios, care va fi susținut și de unele instituții media de impact, însă șansele sale vor depinde decisiv de numărul de concurenți de pe respectivul segment de electorat, dar și de susținerea din partea altor forțe politice pe care și-o va asigura.
Candidatul PPEM
Cel mai probabil, PPEM îl va înainta la această funcție pe liderul său, Iurie Leancă. Însă, șansele acestuia de a ajunge Președinte sînt minime. Dacă Iurie Leancă ar fi candidat acum un an, cînd tocmai plecase din funcția de Premier și avea o imagine anume, șansele sale ar fi fost reale. În ultimul an, însă, el a cam dispărut din peisajul politic, trecînd în anonimat. În plus, asupra sa planează unele suspiciuni privind rolul jucat în ceea ce presa numește „jaful secolului”, dar și privind independența sa politică. Iar aceste suspiciuni ar putea să-i fie fatale.
Candidatul PAS
Candidatul PAS, cel mai probabil, va fi Maia Sandu, cu condiția că acest partid va fi înregistrat pînă la demararea oficială a campaniei electorale. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, Maia Sandu va trebui să identifice altă formulă pentru a participa la alegerile prezidențiale. Dar, indiferent de formula de participare, e cert că ea va fi unul din concurenții de bază la funcția de Președinte.
Candidatul PL
Dacă Curtea Constituțională nu ar fi lăsat în vigoare prevederea privind vîrsta minimă de 40 de ani a candidaților la funcția de Președinte, atunci, cu siguranță, candidatul liberalilor ar fi fost Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Însă, în condițiile în care el nu poate candida, cel mai probabil, în cursa electorală se va înscrie liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, care a deținut anterior funcția de Președinte interimar al RM. Șansele sale vor depinde decisiv de prestația pe care o va avea în alegeri, dar, dat fiind faptul că segmentul de electorat pe care se poziționează este unul relativ îngust, cel mai probabil, nu va învinge în această luptă.
Candidatul PLDM
Dat fiind criza de imagine prin care trece acest partid, este prea puțin probabil că va furniza careva surprize în apropiatele alegeri prezidențiale. Totuși, despre șansele sale reale se va putea de vorbit mai concret în momentul în care va fi înaintat candidatul respectivei formațiuni.
Candidatul Ion Sturza
În presă apare și numele fostului Premier Ion Sturza ca potențial candidat la funcția de Președinte. Și, într-adevăr, în cazul său se poate de vorbit de șanse reale, însă acestea vor depinde decisiv de numărul de reprezentanți ai segmentului democrat, dar și de susținerea de care va beneficia din partea altor forțe politice.
La șansele altor posibili candidați ne vom referi pe parcurs, atunci cînd vor fi suficiente motive măcar pentru a presupune că s-ar putea implica în alegerile prezidențiale, dacă nu va exista o informație certă în acest sens.
Dumitru Spătaru