Campania electorală a alegerilor locale generale din 14 iunie 2015 a trecut deja de ecuatorul său, iar aceasta ne permite să facem o analiză mult mai serioasă a şanselor principalilor candidaţi la primăria capitalei.
Dorin Chirtoacă, actualul primar, porneşte cu prima şansă în aceste alegeri (conform sondajelor de opinie), însă nu este exclus ca nemulţumirea care este în societate pentru problemele nerezolvate de el în ultimii opt ani să-i joace festa. Şansele lui Dorin Chirtoacă vor creşte considerabil dacă în aceste alegeri vom avea un vot politic. Atunci el, ca cel mai vizibil exponent al taberei democratice, pro-europene va beneficia de susţinerea unei importante părţi a electoratului democratic, chiar şi dacă acesta are mai multe pretenţii faţă de actualul primar. Dacă însă votul va fi unul nepolitic, dar care va scoate în evidenţă capacităţile candidaţilor de a soluţiona problemele capitalei, Dorin Chirtoacă ar putea suferi un eşec usturător.
Zinaida Greceanîi este considerată principalul oponent al lui Dorin Chirtoacă în lupta pentru Primăria capitalei. Ea e avantajată enorm de faptul că e cel mai vizibil candidat al stîngii în aceste alegeri, dar şi de trendul ascendent pe care-l înregistrează formaţiunea ce a înaintat-o la această funcţie – Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Ca şi Dorin Chirtoacă, Zinaida Greceanîi ar avea de cîştigat de pe urma faptului dacă votul din 14 iunie 2015 va fi unul politic.
Serafim Urechean, candidatul PLDM, din contra, va fi avantajat de un vot nepolitic, care va pune în prim plan calităţile profesioniste ale candidaţilor şi capacitatea lor de a soluţiona problemele capitalei. Serafim Urechean este unicul candidat, cu excepţia actualului primar, care are o experienţă în fruntea capitalei de peste 10 ani, perioadă în care s-au făcut multe lucruri bune şi frumoase. Dacă trece în turul doi cu oricare dintre ceilalţi candidaţi, Serafim Urechean va avea şanse reale de a reveni la primărie.
Vasile Chirtoca, candidatul PCRM la şefia capitalei, pe lîngă imaginea de profesionist pe care o are şi pe care o dobîndit-o muncind decenii întregi în business, mai poate conta şi pe electoratul tradiţional al comuniştilor. Însă acesta s-a redus considerabil în ultimii ani şi Vasile Chirtoca va trebui să găsească o cale pentru a recîştiga încrederea acestuia, căci numai astfel şansele sale de a deveni primar vor putea fi considerate reale.
Ilian Caşu, candidatul „Partidului Nostru”, ar putea furniza şi el o surpriză în acest scrutin. Rezultatul său depinde direct de rating-ul liderului formaţiunii, Renato Usatîi şi în ce măsură va reuşi acesta să asigure transferul de imagine către candidatul la Primărie.
Monica Babuc, candidatul Partidului Democrat, porneşte în lupta pentru Primăria capitalei la adăpostul celor peste 10% acumulate de PD în Chişinău în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Dacă va reuşi să sporească acest rating, şansele ei de a accede într-un eventual tur doi vor creşte considerabil.
Prognozele în cazul celorlalţi candidaţi, cel puţin la această etapă, nu sînt prea îmbucurătoare. Nu este exclus că ei se vor manifesta mult mai activ în partea a doua a campaniei şi vor reuşi să schimbe datele problemei, dar deocamdată nu sînt motive întemeiate pentru a presupune că ei vor face o concurenţă serioasă celor şase candidaţi menţionaţi mai sus.
Dumitru Spătaru