[ X ]
[ X ]
[ X ]
S-au depistat nereguli în gestiunea fondurilor la întreprinderi municipale
9 Aprilie
foto: timpul.md

Curtea de Conturi a depistat nereguli la întreprinderile municipale după examinarea raportului auditului regularităţii administrării fondurilor publice în cadrul întreprinderilor municipale (ÎM) pe anul 2013, transmite Curentul.md.

Misiunea de audit a cuprins activitățile şi măsurile realizate în 2013 de factorii decizionali din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi întreprinderilor municipale. Probele de audit au fost colectate la 225 de întreprinderi. Conform auditului, cadrul legal şi normativ neactualizat în materie de gestiune economică a generat o stare intolerabilă privind folosirea fondurilor publice.

Potrivit auditului, întreprinderile municipale sînt gestionate în lipsa planurilor de afaceri, iar consiliile locale nu verifică fundamentarea cheltuielilor incluse în calculul tarifelor la serviciile prestate de ÎM, ceea ce duce şi la aprobarea unor tarife exagerate.

O problemă stringentă în activitatea ÎM de colectare și transportare a deșeurilor este lipsa obligativităţii persoanelor fizice şi juridice de a încheia contracte de prestare a serviciilor de evacuare a deşeurilor. Ca urmare, unele persoane fizice şi juridice beneficiază de aceste servicii în lipsa contractelor şi fără achitarea serviciilor. Astfel, doar pe parcursul anului 2013 de către inspectorii de sector ai ÎM Regia „Autosalubritate” au fost depistați 502 agenți economici, care activau fără a avea contract la transportarea deșeurilor.

Protejarea ineficientă a drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile (terenuri), evidenţa superficială a patrimoniului public, atât la  autorităţilor administraţiei publice locale (AAPL) cât şi la întreprinderile fondate, are ca efect dispariția patrimoniului public din evidență și ca urmare condiționează pierderea (prin înstrăinare) a drepturilor de proprietate asupra acestora. Astfel, AAPL şi ÎM fondate de acestea nu au asigurat înregistrarea în registrul cadastral a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu suprafaţa de circa 160 ha şi construcțiilor în valoare de peste 600 mil. de lei.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților