[ X ]
Ruslan Codreanu: Despre ce investiții în creșterea productivității putem vorbi într-un an în care va fi un nou record de secetă?
5 Aprilie

Președintele Partidului Puterea Oamenilor (PPO), Ruslan Codreanu vine cu un șir de propuneri, „care nu se prea discută în spațiul public”, în vederea îmbunătățirii programului de reziliență și anticriză, pregătit de Guvern cu suportul Fondului Monetar Internațional, informează CURENTUL.

Propunerile sunt făcute de politician în contextul „Conferinței de susținere a Moldovei”, care are loc astăzi, 5 aprilie,la Berlin, la inițiativa Germaniei, Franței și României, dar și a pregătirii în paralel de către Guvern a unui program de reziliență și anticriză cu ajutorul FMI.

Prima propunere este cu privire la sectorul antreprenoriatului, iar Ruslan Codreanu a criticat dur inacțiunile Guvernului, mai exact a Ministerului Economiei și a ODIMM, având în vedere faptul că de la începutul anului 2022 nu a fost aprobat niciun grant pentru întreprinderile noastre. „Cum ar fi la conferința de la Berlin, Guvernul va cere milioane de euro pentru sectorul IMM, dar de la începutul anului, în 3 luni, din cei aproximativ 150 milioane de lei bugetați pentru antreprenori, nu a ajuns niciun leu la vreun antreprenor” – a spus liderul PPO.

La dezvoltarea infrastructurii, el a menționat că nu se pot face lucrurile mai departe ca până acum.  „Știați că 80% din investițiile în rețelele de alimentare cu apă a satelor nu sunt cuplate la magistrale, și cam 60% sunt fără canalizare. Adică dăm bani pentru rețele de apă, dar nu și pentru canalizare. Apoi ne plângem de calitatea apei!!! De stațiile de epurare nu mai vorbim” – a precizat politicianul.

Totodată, a vorbit și despre drumurile naționale, despre un program de asfaltări pe țară multianual care nu există și a dat exemplu drumul național R9, care leagă Vama Otaci de Soroca.

La agricultură a menționat despre clasa de mijloc din agricultura care nu există, despre faptul că lucrurile nu pot continua ca până acum, când 10 miliarde de lei s-au dus la aceiași agricultori. „Iar în contextul evenimentelor de acum este nevoie de vorbit punctat despre problemele reale și de evitat populismele”, a declarat politicianul.

Totodată, Ruslan Codreanu s-a referit la două mari probleme: seceta și cerealele.

,,În zona noastră, cea mai mare îngrijorare pentru anul 2022 este anume seceta. Despre ce investiții în creșterea productivității putem vorbi într-un an în care va fi un nou record de secetă?”, a spus el.

Liderul politic s-a mai referit și la „cel mai sensibil subiect” – securitatea energetică. „Noi vom putea procura gaz la un preț accesibil doar dacă România ne va ajuta, și desigur după ce va începe exploatarea gazelor românești din Marea Neagră, rezervă estimată la aproape 200 de miliarde de metri cubi (România consumă cam 12 miliarde de metri cubi anual)”, a mai spus el.

Inapoi la arhiva noutaților