[ X ]
[ X ]
[ X ]
RM ar putea beneficia de 12 milioane de dolari SUA din partea Guvernului Japoniei
10 Martie

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Ion Sula, a primit astăzi o delegaţie japoneză de la compania “”Mirai Co.” Ltd, condusă de Directorul General al acesteia, Shimamura Shigeharu, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat al MAIA, întrevederea  a avut loc în contextul  unui studiu de fezabilitate pe care Guvernul nipon îl efectuează în ţara noastră, în vederea  construcţiei  unei fabrici de zarzavaturi prin metoda hidroponică -cultivarea legumelor fără plantarea în sol, conform metodei plantării în apa unde sînt dizolvate substanţe nutritive necesare.

„MIRAI CO”, este una din primele companii, care a dezvoltat aceasta metodă de cultivare a zarzavaturilor,  lider în Japonia, apreciată înalt  pentru dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor moderne de creştere a legumelor hidroponice.

Sistemul este unul inovator şi permite asigurarea cu legume pe tot parcursul anului,  fără a depinde de condiţiile climaterice. În procesul de cultivare, nu sînt folosite îngrăşăminte chimice şi nici pesticide, iar recolta se poate obţine de mai multe ori în an.  Avantajul acestui sistem este că, fabricile, fiind de tip mic, pot fi amplasate chiar şi în grădiniţe, şcoli etc. Japonia deja exportă asemenea fabrici în cîteva ţări.

Legumele frunzoase sînt ambalate în mod steril şi se distribuie cu succes în reţelele de comerţ.  Respectiv, acestea pot fi consumate fără a  fi spălate.

Ministrul a mulţumit Părţii japoneze pentru prezentarea făcută şi a   apreciat faptul că, reprezentanţii companiei accentuează pe asemenea factori importanţi cum ar fi, siguranţa alimentelor, asigurarea inofensivităţii produselor   pentru sănătatea consumatorului.

Concomitent, Ion Sula a  asigurat interlocutorii de tot sprijinul necesar din partea ministerului pentru construcţia unei asemenea fabrici şi pe teritoriul ţării noastre, cu atragerea investiţiilor necesare.

În eventualitatea succesului studiului de fezabilitate, Republica Moldova va putea beneficia de circa 12 milioane de dolari SUA pentru realizarea unui astfel de proiect.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților