[ X ]
[ X ]
[ X ]
RM a mai făcut un pas spre liberalizarea regimului de vize cu UE
12 Februarie
foto: stirilocale.md

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a votat astăzi Raportul cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, transmite CURENTUL. 

Potrivit unui comunicat de presă al MAEIE, documentul susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere pînă la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfîrşitul lunii februarie 2014.

Sursa reaminteşte că, la 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe  rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni.

La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelor membre ale UE, în baza inițiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE, au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților