[ X ]
Revoluţia DA. Cine o va fura?
17 Mai

Protestele demarate de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) au găsit o largă susţinere în societate, o dovadă fiind şi numărul impunător de oameni care au participat pînă acum la ele. În această situaţie, tot mai multă lume îşi pune două întrebări: De ce oamenii au ieşit în stradă?; Ce va urma?

La prima întrebare mulţi înclină să creadă că răspunsul corect este nemulţumirea faţă de guvernare, suspiciunile privind implicarea acesteia în afacerile care au vizat unele instituţii bancare şi situaţia generală de pe piaţa valutară. De asemenea, este opinia că oamenii sînt nemulţumiţi de reducerea ritmului în procesul de integrare europeană, dar şi de coaliţia neoficială cu comuniştii la care sau recurs partidele de guvernare. Toate aceste opinii şi motive au dreptul la viaţă, dar oare sînt ele suficiente pentru a determina oamenii să iasă în stradă într-un număr atît de mare mai ales după ce anterior s-au „ars” cu amplele proteste organizate de PPCD, cu amplele proteste din aprilie 2009 etc.? Or aceste proteste au demonstrat că roadele revoluţiilor le culeg cu totul alţii decît cei ce le iniţiază şi le înfăptuiesc. Cu atît mai mult că în ultimii ani sociologic s-a atestat o apatie avansată a oamenilor atunci cînd se vorbea de diverse proteste anunţate şi demarate de diverse forţe politice. Oamenii pur şi simplu nu vroiau să fie folosiţi de politicieni şi de aceea nu acceptau să iasă în stradă, oricît de multe motive ar fi avut pentru aceasta.

Platforma civică DA a reuşit în intenţia sa de a organiza proteste anume pentru că s-a distanţat de diverse forţe politice, nu a permis diferitor aventurieri politici să se implice şi să profite de efortul său. Şi făcînd această constatare ajungem la cea de-a doua întrebare formulată în debutul acestui text: Ce va urma? Răspunsul e simplu: dacă Platforma civică DA va reuşi şi în continuare să ţină politicienii departe de protestele sale, atunci va continua să aibă o largă susţinere în societate. Însă, în momentul în care printre protestatarii vor apărea politicieni sau imaginea protestatarilor va fi asociată cu un politician sau cu un partid anume, indiferent de culoarea lor politică, „revoluţia” se va termina. Oamenii vor înţelege că din nou cineva încearcă să-i folosească pentru atingerea unor interese politice înguste.

În ultimul timp, se aud tot mai multe afirmaţii că un anume politician, o anume forţă politică ar încerca să profite de protestele organizate de DA pentru a urca pe culmile Olimpului politic moldovenesc. Se vorbeşte chiar despre nişte presupuse înţelegeri cu unii din liderii protestatarilor, care ar urma să se regăsească pe locuri de cinste în tabăra respectivului politician. Dar, dacă acest lucru se va întîmpla, el va fi cel mai bun cadou pentru actuala guvernare, or protestele vor muri de la sine, iar politicianul respectiv va rămînea singur în faţa puternicii maşinării administrative, mediatice, financiare de care dispune guvernarea. Şi dacă guvernarea nu se poate apuca de piept cu mulţimea din stradă pentru că aceasta ar fi un act de suicid politic, atunci cu o forţă politică, care încă va mai avea şi vina pentru asasinarea speranţelor mulţimii, lesne o va putea face. Iar cine va învinge, nu este greu să ne dăm seama…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților