Situaţia economică din Transnistria, contrar tuturor prognozelor, este cu mult mai bună decît în statele vecine, scrie revista de afaceri din Rusia „Expert”.
„În Transnistria se înregistrează deflaţie în sectorul de consum. Altfel vorbind, preţurile nu cresc ci scad. Pe fundalul reducerii exportului din republică comprimarea masei monetare de către Banca Republicană din Transnistria a condus la deflaţie. Cu rubla transnistreană acum poţi cumpăra mai multe, decât până la criză”, a explicat situaţia preşedintele fundaţiei „Politica reală” (Реальная политика), Vladimir Prohvatilov.
Astfel, de exemplu, ouăle s-au ieftinit cu 32,47%, zahărul – cu 17,77%, caşcavalul – cu 15,81%, laptele şi lactatele – cu 17,19%, derivatele din carne – cu 10,09%, legumele conservate – cu 9,21%, pastele făinoase şi cereale – cu 2,52%.
Spre comparaţie: indicele preţurilor de consum (inflaţia) în ianuarie-iunie 2015 în Moldova a constituit 105,7%, în Ucraina – 140,7%, în Rusia – 108,5%. Totodată, în Transnistria nivelul inflaţiei în primul trimestru al anului curent a atins cel mai mic nivel – 0,5 %. Datorită acestui fapt costul aşa-zisului „setului pentru supă” (produse necesare pentru prepararea supei: cartofi, varză, morcovi, ceapă) în Transnistria este cel mai mic în regiune – circa 17 ruble transnistrene (la cursul de 11 ruble = 1$). De exemplu, în Moldova, preţul coşului de consum a depăşit minimul de trai stabilit.
În opinia publicaţiei „asemenea succes al autoproclamatei rmn a devenit posibil datorită politicii așa-zisului preşedinte, care a reuşit să menţină nivelul rublei transnistrene, în pofida presiunilor din partea hrivnei, leului moldovenesc şi rublei ruseşti, aflate în proces de depreciere”.
„Reţinerea temporară a 30% din pensii a ajutat la menţinerea în Transnistria a cursului stabil al rublei şi a dus la deflaţie în sectorul de consum”, consideră „Expert”.