[ X ]
Reprezentanții Sindicatului Educației și Științei au ales noua conducere în cadrul Congresului VI 
5 Martie

Reprezentanții Sindicatului Educației și Științei (SEȘ) au ales joi, 5 martie, noua conducere a structurii, în cadrul Congresului VI al SEȘ, dar și au făcut totalurile activității pentru ultimii 5 ani și au trasat direcțiile prioritare pentru perioada 2015-2020, transmite CURENTUL.

Astfel, în urma voturilor, președinte al SEȘ a fost ales Dumitru Ivanov, iar vicepreședinți – Nadejda Lavric și Ion Bulat.

Dumitru Ivanov, președintele SEȘ, a menționat că pe parcursul la ultimii 5 ani de activitate, organele sindicale de toate nivelurile au depus eforturi conjugate pentru realizarea misiunii statutare a SEȘ.

”Stabilirea parteneriatului social, bazat pe dialog și negocieri, a fost o prioritate stipulată în toate documentele SEȘ. Anul 2014 a fost remarcabil prin organizarea și desfășurarea acțiunilor de protest întru obținerea unor majorări salariale.

Eforturile organelor sindicale s-au soldat cu majorarea salariilor cadrelor didactice din învățământ preșcolar cu 55,6 %, preuniversitar – cu 43,6%, corpului științifico-profesoral – cu 33,6%, științifice – în medie cu 70%”, a precizat Ivanov.

Congresul a aprobat o Declarație, unde sunt menționate revendicările înaintate către Președinție, Parlament, Guvern și Ministerul Educației al Republicii Moldova.

În Declarație, participanții la Congres își exprima îngrijorarea privind diminuarea veniturilor angajaților din ramură cauzate de creșterea galopantă a inflației, prețurilor de larg consum, deprecierea catastrofală a monedei naționale, fapte care practic au anihilat majorările salariale din 2014.
Prezentă la Congres, Maia Sandu, ministrul Educației, a declarat că asigurarea unei educații calitative este o prioritate absolută a ministerului, dar pentru aceasta este necesară susținerea sindicatelor, profesorilor și tuturor lucrătorilor din ramură.

”În perioada următoare avem mult de lucru, dat fiind faptul că am identificat problemele și vom veni cu soluții. Trebuie să asigurăm un salariu decent profesorilor, pentru ca ei să se poată concentra pe acordarea unei educații calitative pentru toți elevii și studenții, pentru a crește o generație capabilă”, a subliniat Sandu.

La Congresul VI al SEȘ au participat 150 de persoane: delegați și invitați din partea tuturor organizațiilor sindicale raionale și municipale, a instituțiilor de învățământ universitar, colegiilor, organizațiilor sindicale studențești. Printre aceștia au mai fost oaspeți de peste hotare: reprezentantul conducerii Internaționalei Educației, cu sediul la Bruxelles, Belgia; sindicaliști de la Federația Națională Sindicală ”Alma Mater” din România; Federația Sindicatelor Libere din Învățământ din România.

CURENTUL.md precizează: Sindicatul Educației și Științei din Republica Moldova întrunește circa 120 membri de sindicat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților